Loony Blonde pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Odgrzebuję wątek. Przez cały październik chodziłam do szkoły jogi na zajęcia dla początkujących. Niestety zrezygnowałam przez kiepskie dojazdy. Teraz czekam na wiosnę i mam zamiar dojeżdżać rowerem. Wcześniej oglądałam różne filmiki na YT z jogą dla początkujących i powiem Wam, że cieszę się, że zdecydowałam się zapisać do szkoły. Filmy na YT polegają przede wszystkim na wykonywaniu prostych ćwiczeń, ale rzadko kiedy te ćwiczenia są dobrze wytłumaczone. Jeżeli znacie kanały gdzie prowadzący dokładnie mówi np w którą stronę rotować (nie wiem czy to dobre słowo) nogę, lub na którą nogę czy część stopy przenieść ciężar, to będę wdzięczna za linki. To może wydawać się głupie, ale po pewnym czasie błędnego wykonywania niektórych ćwiczeń zdrowa osoba może nabawić się kontuzji. Ja mam problemy z kolanami i od razu czuję gdy coś robię niepoprawnie, ktoś kto nie ma takich problemów może tego nie czuć i przez wiele miesięcy robić błędy.
Oczywiście nie twierdzę, że tak na pewno będzie z każdym. Piszę tylko o swoich doświadczeniach, bo podczas zwykłej gimnastyki w domu nie czułam tak stawów jak podczas jogi. Bardzo mnie to zdziwiło, bo te ćwiczenia wyglądają czasem tak niewinnie.
Przed powrotem na zajęcia mam zamiar kupić sobie swoją matę, bo nie czuję się komfortowo ćwicząc na tych dostępnych w szkole. Czy macie może doświadczenie z matami manduka, lululemon lub kurma sadhana? U mnie nie można nigdzie obejrzeć tych mat, więc muszę zamówić przez internet. Zależy mi przede wszystkim na grubości, bo bardzo bolą mnie kolana gdy czasem trzeba uklęknąć.
Co do filmików to polecam serie podstaw jogi u Yoga With Adriene.
Co do maty - mam matę kauczukową Manduka, mam ją już prawie rok i spisuje się świetnie, nie jest specjalnie gruba ale kolana mnie na niej nie bolą (a jeśli akurat coś sobie z kolanem zrobiłam używam ręcznika manduki jako dodatkowego podkładu i jest ok). Strzelaj pytaniami, postaram się odpowiedzieć.