Cztery Kąty czyli wątek o remontach/budowach/wystroju wnętrz
Re: Cztery Kąty czyli wątek o remontach/budowach/wystroju wnętrz
Wrota od stodoły to i ja mam, nawet 4 pary.
Myślałam, że chodzi o bramę od stadionu sportowego jakiegoś klubu. A ojciec jest kibicem tego klubu, no i to pamiątka rodzinna.
Myślałam, że chodzi o bramę od stadionu sportowego jakiegoś klubu. A ojciec jest kibicem tego klubu, no i to pamiątka rodzinna.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek
- night prowler
Czocher pisze:zobacz cytowaną wiadomośćnight prowler pisze:zobacz cytowaną wiadomość
W innej epoce to była taka przejezdna sień w zabudowaniu gospodarczym, albo pomiędzy częścią gospodarczą a mieszkalną. Taki plac pod dachem, na piętrze się magazynowało siano a na samym boisku np oddzielało ziarna od plew. No i miała takie wielkie drewniane wrota, że można było otworzyć na przestrzał i wóz z furą by przeleciał.
w sensie, że stodoła? : D Stodoły sie składają z sąsieki i boiska
No jeśli w stodole były takie wrota na przestrzał to pomiędzy nimi było boisko, nie zawsze były i nie zawsze były w stodole. U nas się w ogóle słowa stodoła nie używało w tym kontekście, tylko "za boiskiem", "na boisku" itp. Pewnie temu się wzięłam za definicję od dupy strony xD.
U mnie stodoła się składa z zasieków i toku. Tok to ten środek, gdzie wóz przejeżdża. A po bokach zasieki.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek
- night prowler
Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Chciałabym mieć takich kibiców w rodzinie, żeby bramę stadionu wynieśli :'D
O a nazwa tok jest mi obca. #rozkminyetnograficzne
I co to za licytacja w ogóle, ja się ciesze, że mam chociaż jedne

night prowler pisze:zobacz cytowaną wiadomośćFranka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Chciałabym mieć takich kibiców w rodzinie, żeby bramę stadionu wynieśli :'D
O a nazwa tok jest mi obca. #rozkminyetnograficzne
I co to za licytacja w ogóle, ja się ciesze, że mam chociaż jedne
Tok, klepisko, gumno, boisko.
- Axis mundi
Kumiho pisze:Wiem, że to nie jest artykuł remontowy a raczej maleńka część wyposażenia wnętrza ale muszę się Wam pochwalić, co znalazłam wczoraj w piwnicy przeglądając kartony ze starociami:
Kilka sztuk w stanie idealnym!

Z Singera zostały tylko nogi. Reszta się spaliła razem z chałupą, jak przez wieś babci mojego (to jej własność) przechodził front na Berlin. Tylko te żeliwne nogi zostały z całego dobytku. Za to mam działającego Kohlera, takiego jak ten

Ostatnio zmieniony 12 wrz 2016, 23:19 przez Axis mundi, łącznie zmieniany 2 razy.

Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomośćKumiho pisze:Wiem, że to nie jest artykuł remontowy a raczej maleńka część wyposażenia wnętrza ale muszę się Wam pochwalić, co znalazłam wczoraj w piwnicy przeglądając kartony ze starociami:
Kilka sztuk w stanie idealnym!Hihihihi...Mam takie gierkowskie szklanki, mam! W rodzinnym domu. Moje przyszłe (hłe hłe) "wiano".
Z Singera zostały tylko nogi. Reszta się spaliła razem z chałupą, jak przez wieś babci mojego (to jej własność) przechodził front na Berlin. Tylko te żeliwne nogi zostały z całego dobytku. Za to mam działającego Kohlera, takiego
Piękna maszyna.

- Axis mundi
night prowler pisze:Stół sobie zbuduję ze starych wrót z boiska pradziadków.
Spoko. Ja mam wieszak zrobiony z progu i przęsła ze starego płotu dziadków mojego chłopa, które stało w stodole i czekało na spalenie

A wykończeniem kafli w kuchni jest decha ze starego dębowego karnisza, znalezionego w tej samej stodole (wspominałam, że lubię dąb?

- night prowler
Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomośćnight prowler pisze:Stół sobie zbuduję ze starych wrót z boiska pradziadków.
Spoko. Ja mam wieszak zrobiony z progu i przęsła ze starego płotu dziadków mojego chłopa, które stało w stodole i czekało na spalenie![]()
A wykończeniem kafli w kuchni jest decha ze starego dębowego karnisza, znalezionego w tej samej stodole (wspominałam, że lubię dąb?). Nic się nie może zmarnować
Brzmi przepięknie

- Axis mundi
A nad lustrem wisi mi piła tarcicowa
Z tego samego źródła.
Ogólnie chcieliśmy z chłopem urządzić mieszkanie "z jajem" stąd takie kffiatki
Wpisuje się w nie również wisząca nad biurkiem mapa Islandii Abrahama Orteliusa, w typie tej, jakiej fragment mam w podpisie, z potworami zatapiającymi okręty i pożerającymi marynarzy (bo przecież powszechnie wiadomo
że wody dookoła Islandii zamieszkują potwory morskie, a wulkan Hekla jest wrotami piekła).

Ogólnie chcieliśmy z chłopem urządzić mieszkanie "z jajem" stąd takie kffiatki

Ostatnio zmieniony 13 wrz 2016, 14:19 przez Axis mundi, łącznie zmieniany 1 raz.

Widzę wątek o m.in o renowacjach mebli 
Ja akurat zbyt wielu mebli z historią nie mam; jedynie stolik, zrobiony na nogach od Singera i...własnoręcznie odnowiony, ponad pięćdziesięcioletni stołeczek do obierania ziemniaków
Miał sporo warstw zwykłej, białej farby (chyba olejnej), więc zdarłam je przy pomocy nagrzewnicy, potem potraktowałam szlifierką, a na koniec lakierem. Stołeczek posiada dziurki, bo przodkowie mego TŻ za dzieciaka rzucali weń rzutkami 

Ja akurat zbyt wielu mebli z historią nie mam; jedynie stolik, zrobiony na nogach od Singera i...własnoręcznie odnowiony, ponad pięćdziesięcioletni stołeczek do obierania ziemniaków

Masikura.
- night prowler
sziket pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Widzę wątek o m.in o renowacjach mebli
Ja akurat zbyt wielu mebli z historią nie mam; jedynie stolik, zrobiony na nogach od Singera i...własnoręcznie odnowiony, ponad pięćdziesięcioletni stołeczek do obierania ziemniakówMiał sporo warstw zwykłej, białej farby (chyba olejnej), więc zdarłam je przy pomocy nagrzewnicy, potem potraktowałam szlifierką, a na koniec lakierem. Stołeczek posiada dziurki, bo przodkowie mego TŻ za dzieciaka rzucali weń rzutkami
Śliczny, dobra robota! Uświadomiłam sobie, jak dawno nie obierałam ziemniaków na takim zydelku

Mój największy projekt odnawiania to będzie drewniany pudełkowy młynek do pieprzu, którym malutka night prowler mieliła na grubo pieprz do jajecznicy i rosołku dla siebie i dziadziusia

Jak ktoś będzie szukał fajnych drewnianych mebli to ja polecam ich http://vintagehome.com.pl/
Mam od nich stół i jestem zachwycona <3
- night prowler
podpucha pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Jak ktoś będzie szukał fajnych drewnianych mebli to ja polecam ich http://vintagehome.com.pl/
Ooo, dzieny. Dużo przyjemnych mebli. Przypomnieli mi, dlaczego potrzebuję wielkiej kuchni. Kredens <3.
night prowler pisze:zobacz cytowaną wiadomośćpodpucha pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Ooo, dzieny. Dużo przyjemnych mebli. Przypomnieli mi, dlaczego potrzebuję wielkiej kuchni. Kredens <3.
Proszę

Ja mam od nich ten stół http://vintagehome.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=254&category_id=24&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=pl tyle, że w wersji rozkładanej

- night prowler
podpucha pisze:zobacz cytowaną wiadomośćnight prowler pisze:zobacz cytowaną wiadomośćpodpucha pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Proszę
Ja mam od nich ten stół http://vintagehome.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=254&category_id=24&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=pl tyle, że w wersji rozkładanej
Bardzo przyjemny. Mnie jednak interesują tylko takie siermiężne modele

- Axis mundi
sziket pisze:Widzę wątek o m.in o renowacjach mebli
Ja akurat zbyt wielu mebli z historią nie mam; jedynie stolik, zrobiony na nogach od Singera i...własnoręcznie odnowiony, ponad pięćdziesięcioletni stołeczek do obierania ziemniakówMiał sporo warstw zwykłej, białej farby (chyba olejnej), więc zdarłam je przy pomocy nagrzewnicy, potem potraktowałam szlifierką, a na koniec lakierem. Stołeczek posiada dziurki, bo przodkowie mego TŻ za dzieciaka rzucali weń rzutkami
O renowacji, to raczej ten wątek, tylko coś zamarł: viewtopic.php?f=8&t=73
Jakby nie miał dziurek, to trzeba by je zrobić

Ostatnio zmieniony 13 wrz 2016, 14:25 przez Axis mundi, łącznie zmieniany 1 raz.

W przyszłym roku ma ruszyć budowa naszego domu, więc od jakiegoś czasu w wolnych chwilach szukam inspiracji na wnętrza. Szlag mnie trafia, wszystko jest skandynawskie, białe albo czarne, różnica chyba tylko w dodatkach. Pomijając już to, że nie chciałabym sobie z domu zrobić katalogu IKEI, to nie chce sobie wyobrażać, jak musi wyglądać biała kuchnia po robieniu sosu pomidorowego albo biała kanapa po spotkaniu z psem albo dzieckiem, ba, po spotkaniu ze mną w sumie też nie. I tak mi trochę smutno, bo ja mam słabą wyobraźnie, łatwiej by mi było sobie coś wykombinować jakbym najpierw zobaczyła coś, na czy mogłabym się trochę oprzeć, a tu dupa blada.
Ithildin pisze:zobacz cytowaną wiadomość
W przyszłym roku ma ruszyć budowa naszego domu, więc od jakiegoś czasu w wolnych chwilach szukam inspiracji na wnętrza. Szlag mnie trafia, wszystko jest skandynawskie, białe albo czarne, różnica chyba tylko w dodatkach. Pomijając już to, że nie chciałabym sobie z domu zrobić katalogu IKEI, to nie chce sobie wyobrażać, jak musi wyglądać biała kuchnia po robieniu sosu pomidorowego albo biała kanapa po spotkaniu z psem albo dzieckiem, ba, po spotkaniu ze mną w sumie też nie. I tak mi trochę smutno, bo ja mam słabą wyobraźnie, łatwiej by mi było sobie coś wykombinować jakbym najpierw zobaczyła coś, na czy mogłabym się trochę oprzeć, a tu dupa blada.
nadal jest biała

Obawiam się, że to nie u mnie, mam jakiegoś pecha do takich spraw, to chyba genach po mamusi;) Kiedy coś się smaży w kuchni, a ja jestem w pokoju, to potrafi napryskać na mnie olej, a gdy robię w rondelku sos pomidorowy na wolnym ogniu, to potem zmywam kropelki ze ścian
Wiem jak wygląda u mnie po tym biały biec, więc jak pomyślę, że blaty też by tak wyglądały...