Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Gotowanie, pieczenie, ulubione napoje, najlepsze przepisy
Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2362
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: Franka » 11 sie 2016, 20:08

Paisu pisze:zobacz cytowaną wiadomość
A kurdybanek znacie?
To podobno najstarsza na ziemiach polskich przyprawa i zioło lecznicze. Kiedyś go próbowałam, ale zarzuciłam, bo mi nie smakowało. Jednak, zmieniłam zdanie po przeczytaniu artykułu mojej ulubionej zielarki, śp. Stefanii Korżawskiej. Jak ona pięknie o nim pisze - gdy przeczytałam jak to w skrzyniach zamknięty podróżował z rycerzami pod Wiedeń, by ich tam z ran i chorób wszelakich leczyć, to zrobiło mi się wstyd, że w moim ogródku tak bezlitośnie z nim walczę. Ale, po inspekcji okazało się, że nie tak łatwo go pokonać. Znowu, był wszędzie, nawet w ścieżce między kamieniami, jakby chciał powiedzieć, żeby go brać, bo taki cenny dla zdrowia.
Smak korzenny - może nie każdemu przypaść do gustu, ale wskazań prozdrowotnych jest naprawdę, wg wielu zielarzy, sporo.
Sorry, ze tak się rozpisałam wokół tematu, ale to taki hołd dla pani Korżawskiej.


Bluszczyku kurdybanka mam mnóstwo pod drzewami owocowymi. Tępię go wyrywając, kosząc. A po Twoim wpisie to może się z nim zaprzyjaźnię. :piwo:
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Paisu
Posty: 109
Rejestracja: 29 lip 2016, 10:24

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: Paisu » 13 sie 2016, 11:30

Ja już to zrobiłam, przydzieliłam mu nawet pole " do popisu". Ciekawe, czy będzie się tego trzymał.
'Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.' Hipokrates

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2362
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: Franka » 22 wrz 2016, 22:32

Jest sezon na dynię. Polecam bo wartościowa a niedoceniana.
Można z nich robić mnóstwo potraw, napoje, ciasta.
Można ugotować lub upiec a gdy jest za dużo to zamrozić w porcjach i wyciągać potem.
Są ich różne rodzaje, różne smaki.
Jadłam dziś dynię makaronową z sosami jak do spaghetti, z mięsem i bez.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
Axis mundi
Posty: 730
Rejestracja: 21 lip 2016, 14:19
Lokalizacja: na osi świata

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: Axis mundi » 23 wrz 2016, 10:57

Zajęczak pisze:chętnie pili ją faceci, dla których pu-erh zawsze śmierdzi szczurem ;D

Dla mnie nie tylko śmierdzi ale i smakuje szczurem ;)
Za to szałwię dodaję do wszystkiego, z rumiankiem mogę ją pić litrami, kocham tez miętę.

Takie coś?
Obrazek
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2016, 18:46 przez Axis mundi, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
sziket
Posty: 429
Rejestracja: 11 lip 2016, 10:53
Lokalizacja: Dziki Wschód

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: sziket » 23 wrz 2016, 13:37

Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Jest sezon na dynię. Polecam bo wartościowa a niedoceniana.
Można z nich robić mnóstwo potraw, napoje, ciasta.
Można ugotować lub upiec a gdy jest za dużo to zamrozić w porcjach i wyciągać potem.
Są ich różne rodzaje, różne smaki.
Jadłam dziś dynię makaronową z sosami jak do spaghetti, z mięsem i bez.


U mnie cała szuflada w zamrażarce zapchana jest pokrojoną w kostkę dynią. Jesień czy zima nie istnieje u mnie bez zupy-kremu z dyni w wersji orientalnej :)
Masikura.

Awatar użytkownika
Hermiona
Posty: 596
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:45

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: Hermiona » 23 wrz 2016, 14:24

sziket pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Jest sezon na dynię. Polecam bo wartościowa a niedoceniana.
Można z nich robić mnóstwo potraw, napoje, ciasta.
Można ugotować lub upiec a gdy jest za dużo to zamrozić w porcjach i wyciągać potem.
Są ich różne rodzaje, różne smaki.
Jadłam dziś dynię makaronową z sosami jak do spaghetti, z mięsem i bez.


U mnie cała szuflada w zamrażarce zapchana jest pokrojoną w kostkę dynią. Jesień czy zima nie istnieje u mnie bez zupy-kremu z dyni w wersji orientalnej :)


uwielbiam, chyba moja ulubiona zupa-krem :) ja dodaję dużo kurkumy, chilli, kardamonu i pieprzu, jest pycha. A jaki Ty masz przepis?

Awatar użytkownika
sziket
Posty: 429
Rejestracja: 11 lip 2016, 10:53
Lokalizacja: Dziki Wschód

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: sziket » 23 wrz 2016, 14:27

Hermiona pisze:zobacz cytowaną wiadomość
sziket pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Jest sezon na dynię. Polecam bo wartościowa a niedoceniana.
Można z nich robić mnóstwo potraw, napoje, ciasta.
Można ugotować lub upiec a gdy jest za dużo to zamrozić w porcjach i wyciągać potem.
Są ich różne rodzaje, różne smaki.
Jadłam dziś dynię makaronową z sosami jak do spaghetti, z mięsem i bez.


U mnie cała szuflada w zamrażarce zapchana jest pokrojoną w kostkę dynią. Jesień czy zima nie istnieje u mnie bez zupy-kremu z dyni w wersji orientalnej :)


uwielbiam, chyba moja ulubiona zupa-krem :) ja dodaję dużo kurkumy, chilli, kardamonu i pieprzu, jest pycha. A jaki Ty masz przepis?


Z mlekiem kokosowym, curry, kardamonem, dodaję też chilli albo imbir, żeby bardziej rozgrzewała.
Masikura.

podpucha
Posty: 657
Rejestracja: 13 lip 2016, 16:15

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: podpucha » 23 wrz 2016, 14:51

Nieeeeeee, nie widzę tego co piszecie o tym dyniowym kremie, nieeeeeeeeeeeeeee :banghead:

M U S Z Ę T O M I E Ć J U Ż T E R A Z N A T Y C H M I A S T!!!!

Awatar użytkownika
mango bzik
Posty: 309
Rejestracja: 09 lip 2016, 12:34

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: mango bzik » 26 wrz 2016, 12:32

Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Zajęczak pisze:chętnie pili ją faceci, dla których pu-erh zawsze śmierdzi szczurem ;D

Dla mnie nie tylko śmierdzi ale i smakuje szczurem ;)
Za to szałwię dodaję do wszystkiego, z rumiankiem mogę ją pić litrami, kocham tez miętę.

Takie coś?
Obrazek


Dla mnie pu-erh miała kiedyś zapach piwnicznej ziemi :twisted: ale bez szczura, a teraz zupełnie mnie nie wzrusza, zupełnie jak kiszona kapusta i jej wonie. :cool:
Obrazek

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2362
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: Franka » 26 wrz 2016, 17:21

mango bzik pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Zajęczak pisze:chętnie pili ją faceci, dla których pu-erh zawsze śmierdzi szczurem ;D

Dla mnie nie tylko śmierdzi ale i smakuje szczurem ;)
Za to szałwię dodaję do wszystkiego, z rumiankiem mogę ją pić litrami, kocham tez miętę.

Takie coś?
Obrazek


Dla mnie pu-erh miała kiedyś zapach piwnicznej ziemi :twisted: ale bez szczura, a teraz zupełnie mnie nie wzrusza, zupełnie jak kiszona kapusta i jej wonie. :cool:


Uwielbiam kiszone kapusty. :love:
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
Oph_
Posty: 159
Rejestracja: 14 lip 2016, 15:05

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: Oph_ » 27 wrz 2016, 10:54

Cześć dziewczyny :D
W tym roku dostałam wielką dynię, ponad 20 kg, więc połowa już jest w słoikach i druga połowa w zamrażalce.
Ostatnio też uwielbiam herbatę miętowo-pokrzywowo/skrzypowo-imbirowo-kurkumową. Piję litrami :love:

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2362
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: Franka » 27 wrz 2016, 23:15

Oph_ pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Cześć dziewczyny :D
W tym roku dostałam wielką dynię, ponad 20 kg, więc połowa już jest w słoikach i druga połowa w zamrażalce.
Ostatnio też uwielbiam herbatę miętowo-pokrzywowo/skrzypowo-imbirowo-kurkumową. Piję litrami :love:


Ze skrzypem to trzeba uważać. Nie wolno go pic zbyt długo, za dużo. Przerwy trzeba robić. Długotrwałe przyjmowanie może prowadzić do niedoboru wit. B1
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
Oph_
Posty: 159
Rejestracja: 14 lip 2016, 15:05

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: Oph_ » 28 wrz 2016, 5:58

Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Oph_ pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Cześć dziewczyny :D
W tym roku dostałam wielką dynię, ponad 20 kg, więc połowa już jest w słoikach i druga połowa w zamrażalce.
Ostatnio też uwielbiam herbatę miętowo-pokrzywowo/skrzypowo-imbirowo-kurkumową. Piję litrami :love:


Ze skrzypem to trzeba uważać. Nie wolno go pic zbyt długo, za dużo. Przerwy trzeba robić. Długotrwałe przyjmowanie może prowadzić do niedoboru wit. B1


Wiem, wiem. Z pokrzywą też nie przesadzam.

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2362
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: Franka » 06 paź 2016, 20:25

Jabłka już były wspominane wprawdzie ale jeszcze raz gdyż jest sezon na nie i można sobie zrobić ocet owocowy jeśli ktoś używa. Ze skórek nawet.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2362
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: Franka » 14 paź 2016, 22:33

Kapusta[/color][[/size]/color]

Nie tylko zielona ale czerwona a właściwie bardziej fioletowa. A także włoska o pomarszczonych liściach, brukselka w postaci maleńkich kulek kapustek. Najlepsza o tej porze roku.
Można zjadać na surowo, gotować, robić kiszonki. Na surówki, sałatki, bigos, kapuśniak, gołąbki, zupy, zapiekanki i mnóstwo innych potraw bo nawet kotlety z kapusty się robi.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1883
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: amelj » 27 gru 2016, 20:18

Nie wiedziałam gdzie przykleić, więc zapytam tutaj:) Dostałam wyciskarkę wolnoobrotową i od jutra zaczynam zabawę. Póki co najprostsza kompozycja jaka może być- marchew i jabłko :brzydal: W necie są setki przepisów na soki, ale może Wy macie jakiś swój ulubiony, który polecacie? Boję się tych przepisów, gdzie są warzywa typu seler czy pietruszka :cisza: Ale może ktoś z Was zna jakiś fajny przepis na zielone koktajle,które jednocześnie są pyszne? :banan:
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"

podpucha
Posty: 657
Rejestracja: 13 lip 2016, 16:15

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: podpucha » 27 gru 2016, 21:11

amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Nie wiedziałam gdzie przykleić, więc zapytam tutaj:) Dostałam wyciskarkę wolnoobrotową i od jutra zaczynam zabawę. Póki co najprostsza kompozycja jaka może być- marchew i jabłko :brzydal: W necie są setki przepisów na soki, ale może Wy macie jakiś swój ulubiony, który polecacie? Boję się tych przepisów, gdzie są warzywa typu seler czy pietruszka :cisza: Ale może ktoś z Was zna jakiś fajny przepis na zielone koktajle,które jednocześnie są pyszne? :banan:


O masz! Mój ulubiony to właśnie jabłko, pomarańcza i pietruszka :D
Mimo wszystko polecam, pyszny jest!

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2362
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: Franka » 28 gru 2016, 0:23

amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Nie wiedziałam gdzie przykleić, więc zapytam tutaj:) Dostałam wyciskarkę wolnoobrotową i od jutra zaczynam zabawę. Póki co najprostsza kompozycja jaka może być- marchew i jabłko :brzydal: W necie są setki przepisów na soki, ale może Wy macie jakiś swój ulubiony, który polecacie? Boję się tych przepisów, gdzie są warzywa typu seler czy pietruszka :cisza: Ale może ktoś z Was zna jakiś fajny przepis na zielone koktajle,które jednocześnie są pyszne? :banan:


Zielone koktajle jak sama nazwa wskazuje powinny mieć w swojej zawartości jakąś zieleninę.
Liście sałaty, jarmużu, rukoli, natkę pietruszki, seler naciowy, młode listki rzodkiewki, roszponki, szpinaku, mięty.
Zielone jest także awokado, brokuł.
Połączenie tych powyższych z owocami jest całkiem smaczne, nie wyczuwa się tych warzyw.
Zacznij od dodania niewielkiej ilości tej zieleniny, z czasem powiększając ich dodatek.

Moje ulubione o tej porze roku to
banan, mango, pomarańcza, jabłko, seler naciowy, jarmuż
Jabłko, banan, marchew, mrożona truskawka, szpinak, natka pietruszki.

Tylko ja nie mam wyciskarki, wrzucam wszystko /odpestkowane, co trzeba to obrane /do dzbanka miksera, dodaję troszkę wody niegazowanej i miksuję.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1883
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: amelj » 28 gru 2016, 9:46

Dzięki dziewczyny! Chyba spróbuję na początek właśnie dodawać małe ilości trawska:D Kiedyś w blenderze właśnie zrobiłam koktajl z liśćmi pietruszki, do dziś mam atak paniki jak sobie przypomnę :torba:
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"

Awatar użytkownika
Axis mundi
Posty: 730
Rejestracja: 21 lip 2016, 14:19
Lokalizacja: na osi świata

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: Axis mundi » 28 gru 2016, 11:27

My (czyli u mnie chłop) robimy sok z jabłek, pomarańczy, imbiru i buraków.
Obrazek


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość