Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Gotowanie, pieczenie, ulubione napoje, najlepsze przepisy
Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1510
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: amelj » 28 gru 2016, 13:26

A z pietruchy dodajecie też liście? Nie jest wtedy za gorzkie?
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"

podpucha
Posty: 620
Rejestracja: 13 lip 2016, 16:15

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: podpucha » 28 gru 2016, 19:20

Ja używam tylko natki pietruszki, w sensie samych liści :)

zuz.ka
Posty: 921
Rejestracja: 09 lip 2016, 8:21

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: zuz.ka » 01 sty 2017, 22:13

Mój ulubiony to jabłko z natką pietruszki :)
Robię też jabłko, marchew, pomarańcza, jarmuż/szpinak.
Często robię bazę jak wyżej i blenduję z awokado, kiwi, bananem.

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1510
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: amelj » 02 sty 2017, 20:15

podpucha pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Ja używam tylko natki pietruszki, w sensie samych liści :)


Ja zrobiłam z korzenia. Korzeń pietruchy, jabłka, pomarańcze, kaki, cytryna pycha było. Teraz będę eksperymentować z liśćmi pietruszki :skacze:
zuz.ka spróbuję Twojego miksu jabłko z natką. Jedna natka wystarczy?

Chciałam dziś kupić zielone jabłuszka, ale nie było :( tak czy inaczej planuję zrobić orzeźwiający sok z samych zielonych jabłuszek i cytryny.

A do soków z marchwi dodawać kroplę oliwy, żeby lepiej się witaminy wchłaniały :)
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"

zuz.ka
Posty: 921
Rejestracja: 09 lip 2016, 8:21

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: zuz.ka » 02 sty 2017, 20:40

amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
podpucha pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Ja używam tylko natki pietruszki, w sensie samych liści :)


Ja zrobiłam z korzenia. Korzeń pietruchy, jabłka, pomarańcze, kaki, cytryna pycha było. Teraz będę eksperymentować z liśćmi pietruszki :skacze:
zuz.ka spróbuję Twojego miksu jabłko z natką. Jedna natka wystarczy?

Chciałam dziś kupić zielone jabłuszka, ale nie było :( tak czy inaczej planuję zrobić orzeźwiający sok z samych zielonych jabłuszek i cytryny.

A do soków z marchwi dodawać kroplę oliwy, żeby lepiej się witaminy wchłaniały :)

Daję jedną natkę na około 3-4jabłka :)

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1510
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: amelj » 02 sty 2017, 20:43

zuz.ka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
podpucha pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Ja używam tylko natki pietruszki, w sensie samych liści :)


Ja zrobiłam z korzenia. Korzeń pietruchy, jabłka, pomarańcze, kaki, cytryna pycha było. Teraz będę eksperymentować z liśćmi pietruszki :skacze:
zuz.ka spróbuję Twojego miksu jabłko z natką. Jedna natka wystarczy?

Chciałam dziś kupić zielone jabłuszka, ale nie było :( tak czy inaczej planuję zrobić orzeźwiający sok z samych zielonych jabłuszek i cytryny.

A do soków z marchwi dodawać kroplę oliwy, żeby lepiej się witaminy wchłaniały :)

Daję jedną natkę na około 3-4jabłka :)


Dzięki :)
Czekam już na pojawienie się malin, jagód, brzoskwiń... :love: :love:
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2154
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: Franka » 04 sty 2017, 20:46

amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Nie wiedziałam gdzie przykleić, więc zapytam tutaj:) Dostałam wyciskarkę wolnoobrotową i od jutra zaczynam zabawę. Póki co najprostsza kompozycja jaka może być- marchew i jabłko :brzydal: W necie są setki przepisów na soki, ale może Wy macie jakiś swój ulubiony, który polecacie? Boję się tych przepisów, gdzie są warzywa typu seler czy pietruszka :cisza: Ale może ktoś z Was zna jakiś fajny przepis na zielone koktajle,które jednocześnie są pyszne? :banan:


Trochę inspiracji.
Załączniki
15873527_652569211589646_6406845374785090975_n.jpg
15873527_652569211589646_6406845374785090975_n.jpg (62.25 KiB) Przejrzano 1105 razy
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1510
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: amelj » 05 sty 2017, 9:37

Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Nie wiedziałam gdzie przykleić, więc zapytam tutaj:) Dostałam wyciskarkę wolnoobrotową i od jutra zaczynam zabawę. Póki co najprostsza kompozycja jaka może być- marchew i jabłko :brzydal: W necie są setki przepisów na soki, ale może Wy macie jakiś swój ulubiony, który polecacie? Boję się tych przepisów, gdzie są warzywa typu seler czy pietruszka :cisza: Ale może ktoś z Was zna jakiś fajny przepis na zielone koktajle,które jednocześnie są pyszne? :banan:


Trochę inspiracji.



:roza: :roza: Dzięki! Wypróbuję, tylko czosnek muszę ominąć :) ;)
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"

nefere222
Posty: 6
Rejestracja: 16 sty 2017, 8:50

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: nefere222 » 16 sty 2017, 9:33

Ja często dodaję do potraw pastę z kurkumy, bo uwielbiam jej smak. Ponadto ta przyprawa uważana jest za naturalny antybiotyk. Myślę, że warto włączyć ją do jadłospisu, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Do zrobienia pasty wystarczą 3-4 łyżki kurkumy, niecała szklanka wody i pieprz. Polecam :) Uwielbiam też roszponkę, którą zwykle przygotowuję w sałatce z fetą z prażonymi orzechami włoskimi.

zajecze_niebo
Posty: 9
Rejestracja: 16 sty 2017, 15:06

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: zajecze_niebo » 16 sty 2017, 15:17

ja polecam pieprz ziolowy i nasiona quinoa i chia

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2154
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: Franka » 01 kwie 2017, 10:46

Zaczyna pojawiać się młoda pokrzywa.
Jeśli macie dostęp do takiej rosnącej z dala od szosy i wybiegów psich to polecam dodawać jej zielone, świeże listki do koktajli zielonych. Zbierać w rękawiczkach, przejrzeć czy jakieś robale, jajeczka nie są przylepione do dolnej części liści, wypłukać dokładnie kilka razy i wrzucić do zmiksowania z owocami, warzywami.
Dzisiaj narwałam kilka garści i dodałam do banana, jabłka i truskawki mrożonej. Zmiksowana nie parzy w język.
Liście mleczu też można jeść.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1510
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: amelj » 01 kwie 2017, 12:15

Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Zaczyna pojawiać się młoda pokrzywa.
Jeśli macie dostęp do takiej rosnącej z dala od szosy i wybiegów psich to polecam dodawać jej zielone, świeże listki do koktajli zielonych. Zbierać w rękawiczkach, przejrzeć czy jakieś robale, jajeczka nie są przylepione do dolnej części liści, wypłukać dokładnie kilka razy i wrzucić do zmiksowania z owocami, warzywami.
Dzisiaj narwałam kilka garści i dodałam do banana, jabłka i truskawki mrożonej. Zmiksowana nie parzy w język.
Liście mleczu też można jeść.


Moja mama wyciskała zawsze soki ze świeżej pokrzywy :ok: Było to ohydne, ale wszystkie mamy włosy 'nie do zdarcia' :D Teraz nie za bardzo mam do takiej dostęp i wielka szkoda, bo popijam czasem na obrzęki herbatkę, a tutaj miałabym wzmocnione działanie :]
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"

Awatar użytkownika
Lusia
Posty: 1632
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:43

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: Lusia » 02 kwie 2017, 0:48

Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Zaczyna pojawiać się młoda pokrzywa.
Jeśli macie dostęp do takiej rosnącej z dala od szosy i wybiegów psich to polecam dodawać jej zielone, świeże listki do koktajli zielonych. Zbierać w rękawiczkach, przejrzeć czy jakieś robale, jajeczka nie są przylepione do dolnej części liści, wypłukać dokładnie kilka razy i wrzucić do zmiksowania z owocami, warzywami.
Dzisiaj narwałam kilka garści i dodałam do banana, jabłka i truskawki mrożonej. Zmiksowana nie parzy w język.
Liście mleczu też można jeść.

Ja do pokrzywy podchodze z duzym dystansem od kiedy dowiedzialam sie ze moze powodować tradzik. Wole jej unikac.

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1510
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.

Postautor: amelj » 12 maja 2017, 18:27

W niedzielę będę robić miód z mniszka :brzydal:
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość