Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.
Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.
A z pietruchy dodajecie też liście? Nie jest wtedy za gorzkie?
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"
Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.
Ja używam tylko natki pietruszki, w sensie samych liści 

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.
Mój ulubiony to jabłko z natką pietruszki 
Robię też jabłko, marchew, pomarańcza, jarmuż/szpinak.
Często robię bazę jak wyżej i blenduję z awokado, kiwi, bananem.

Robię też jabłko, marchew, pomarańcza, jarmuż/szpinak.
Często robię bazę jak wyżej i blenduję z awokado, kiwi, bananem.
Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.
Ja zrobiłam z korzenia. Korzeń pietruchy, jabłka, pomarańcze, kaki, cytryna pycha było. Teraz będę eksperymentować z liśćmi pietruszki

zuz.ka spróbuję Twojego miksu jabłko z natką. Jedna natka wystarczy?
Chciałam dziś kupić zielone jabłuszka, ale nie było
A do soków z marchwi dodawać kroplę oliwy, żeby lepiej się witaminy wchłaniały

"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"
Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.
amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Ja zrobiłam z korzenia. Korzeń pietruchy, jabłka, pomarańcze, kaki, cytryna pycha było. Teraz będę eksperymentować z liśćmi pietruszki![]()
zuz.ka spróbuję Twojego miksu jabłko z natką. Jedna natka wystarczy?
Chciałam dziś kupić zielone jabłuszka, ale nie byłotak czy inaczej planuję zrobić orzeźwiający sok z samych zielonych jabłuszek i cytryny.
A do soków z marchwi dodawać kroplę oliwy, żeby lepiej się witaminy wchłaniały
Daję jedną natkę na około 3-4jabłka

Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.
zuz.ka pisze:zobacz cytowaną wiadomośćamelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Ja zrobiłam z korzenia. Korzeń pietruchy, jabłka, pomarańcze, kaki, cytryna pycha było. Teraz będę eksperymentować z liśćmi pietruszki![]()
zuz.ka spróbuję Twojego miksu jabłko z natką. Jedna natka wystarczy?
Chciałam dziś kupić zielone jabłuszka, ale nie byłotak czy inaczej planuję zrobić orzeźwiający sok z samych zielonych jabłuszek i cytryny.
A do soków z marchwi dodawać kroplę oliwy, żeby lepiej się witaminy wchłaniały
Daję jedną natkę na około 3-4jabłka
Dzięki

Czekam już na pojawienie się malin, jagód, brzoskwiń...


"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"
Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.
amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Nie wiedziałam gdzie przykleić, więc zapytam tutaj:) Dostałam wyciskarkę wolnoobrotową i od jutra zaczynam zabawę. Póki co najprostsza kompozycja jaka może być- marchew i jabłkoW necie są setki przepisów na soki, ale może Wy macie jakiś swój ulubiony, który polecacie? Boję się tych przepisów, gdzie są warzywa typu seler czy pietruszka
Ale może ktoś z Was zna jakiś fajny przepis na zielone koktajle,które jednocześnie są pyszne?
Trochę inspiracji.
- Załączniki
-
- 15873527_652569211589646_6406845374785090975_n.jpg (62.25 KiB) Przejrzano 1759 razy
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek
Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.
Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomośćamelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Nie wiedziałam gdzie przykleić, więc zapytam tutaj:) Dostałam wyciskarkę wolnoobrotową i od jutra zaczynam zabawę. Póki co najprostsza kompozycja jaka może być- marchew i jabłkoW necie są setki przepisów na soki, ale może Wy macie jakiś swój ulubiony, który polecacie? Boję się tych przepisów, gdzie są warzywa typu seler czy pietruszka
Ale może ktoś z Was zna jakiś fajny przepis na zielone koktajle,które jednocześnie są pyszne?
Trochę inspiracji.


"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"
Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.
Ja często dodaję do potraw pastę z kurkumy, bo uwielbiam jej smak. Ponadto ta przyprawa uważana jest za naturalny antybiotyk. Myślę, że warto włączyć ją do jadłospisu, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Do zrobienia pasty wystarczą 3-4 łyżki kurkumy, niecała szklanka wody i pieprz. Polecam
Uwielbiam też roszponkę, którą zwykle przygotowuję w sałatce z fetą z prażonymi orzechami włoskimi.

-
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 sty 2017, 15:06
Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.
ja polecam pieprz ziolowy i nasiona quinoa i chia
Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.
Zaczyna pojawiać się młoda pokrzywa.
Jeśli macie dostęp do takiej rosnącej z dala od szosy i wybiegów psich to polecam dodawać jej zielone, świeże listki do koktajli zielonych. Zbierać w rękawiczkach, przejrzeć czy jakieś robale, jajeczka nie są przylepione do dolnej części liści, wypłukać dokładnie kilka razy i wrzucić do zmiksowania z owocami, warzywami.
Dzisiaj narwałam kilka garści i dodałam do banana, jabłka i truskawki mrożonej. Zmiksowana nie parzy w język.
Liście mleczu też można jeść.
Jeśli macie dostęp do takiej rosnącej z dala od szosy i wybiegów psich to polecam dodawać jej zielone, świeże listki do koktajli zielonych. Zbierać w rękawiczkach, przejrzeć czy jakieś robale, jajeczka nie są przylepione do dolnej części liści, wypłukać dokładnie kilka razy i wrzucić do zmiksowania z owocami, warzywami.
Dzisiaj narwałam kilka garści i dodałam do banana, jabłka i truskawki mrożonej. Zmiksowana nie parzy w język.
Liście mleczu też można jeść.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek
Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.
Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Zaczyna pojawiać się młoda pokrzywa.
Jeśli macie dostęp do takiej rosnącej z dala od szosy i wybiegów psich to polecam dodawać jej zielone, świeże listki do koktajli zielonych. Zbierać w rękawiczkach, przejrzeć czy jakieś robale, jajeczka nie są przylepione do dolnej części liści, wypłukać dokładnie kilka razy i wrzucić do zmiksowania z owocami, warzywami.
Dzisiaj narwałam kilka garści i dodałam do banana, jabłka i truskawki mrożonej. Zmiksowana nie parzy w język.
Liście mleczu też można jeść.
Moja mama wyciskała zawsze soki ze świeżej pokrzywy


![ironia :]](./images/smilies/newer/krzywy.gif)
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"
Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.
Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Zaczyna pojawiać się młoda pokrzywa.
Jeśli macie dostęp do takiej rosnącej z dala od szosy i wybiegów psich to polecam dodawać jej zielone, świeże listki do koktajli zielonych. Zbierać w rękawiczkach, przejrzeć czy jakieś robale, jajeczka nie są przylepione do dolnej części liści, wypłukać dokładnie kilka razy i wrzucić do zmiksowania z owocami, warzywami.
Dzisiaj narwałam kilka garści i dodałam do banana, jabłka i truskawki mrożonej. Zmiksowana nie parzy w język.
Liście mleczu też można jeść.
Ja do pokrzywy podchodze z duzym dystansem od kiedy dowiedzialam sie ze moze powodować tradzik. Wole jej unikac.
Re: Zielone i suszone. Popularne i rzadkie.
W niedzielę będę robić miód z mniszka 

"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości