Strona 10 z 10

Re: Na słodko i na słono

: 01 cze 2018, 15:16
autor: Veritaserum
Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Próbował może ktoś?
Frytki z cukinii: http://ewawachowicz.pl/przepisy,5,1116.html


Znam w wersji smażonej - dla mnie bomba i mogłabym to jeść na każdy posiłek dnia :brzydal: . Od lat w sezonie cukiniowo/kabaczkowym w moim domu rodzinnym się to przygotowywało, tylko nie kroiliśmy we "frytki" a w plastry.

Wersji pieczonej nie próbowałam, ale pewnie też smacznie, także trzeba w tym roku przetestować ;).

Re: Na słodko i na słono

: 01 cze 2018, 16:57
autor: dunia
Veritaserum pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Próbował może ktoś?
Frytki z cukinii: http://ewawachowicz.pl/przepisy,5,1116.html


Znam w wersji smażonej - dla mnie bomba i mogłabym to jeść na każdy posiłek dnia :brzydal: . Od lat w sezonie cukiniowo/kabaczkowym w moim domu rodzinnym się to przygotowywało, tylko nie kroiliśmy we "frytki" a w plastry.

Wersji pieczonej nie próbowałam, ale pewnie też smacznie, także trzeba w tym roku przetestować ;).


taak ja robiłam podobne, tylko że talarki - przepis z Kwestii Smaku :) bardzo polecam, jestem uzależniona od chipsów i cukinia pomaga mi z tego wyjść :banan:

Re: Na słodko i na słono

: 02 cze 2018, 12:44
autor: Axis mundi
Nie, no plastry, obtoczone w bułce i usmażone na patelni, to rzecz wiadoma. Z sosem czosnkowym :love: U mnie w domu gotuje chłop i kiedy przychodzi sezon cukiniowy, to pytanie jest oczywiste: "co chcesz na obiad, oprócz cukinii oczywiście?"
Ale te są z piekarnika, byłyby mniej tłuste.

Re: Na słodko i na słono

: 02 cze 2018, 15:50
autor: dunia
Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Nie, no plastry, obtoczone w bułce i usmażone na patelni, to rzecz wiadoma. Z sosem czosnkowym :love: U mnie w domu gotuje chłop i kiedy przychodzi sezon cukiniowy, to pytanie jest oczywiste: "co chcesz na obiad, oprócz cukinii oczywiście?"
Ale te są z piekarnika, byłyby mniej tłuste.


właśnie o to mi chodziło, robiłam z piekarnika ;) może niejasno się wyraziłam. z tego przepisu: https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/pieczone_talarki_cukinii/przepis.html

Re: Na słodko i na słono

: 08 sie 2018, 13:33
autor: SALIX
Chcę wam polecić mega prosty i szybki przepis na przepyszne brownie z kokosem. Przetestowałam na sobie, rodzinie i znajomych, wszystkim smakowało :mrgreen:

https://160stopni.blogspot.com/2018/08/brownie-kokosowe.html

W ogóle przymierzam się do zakupu profesjonalnych tylek, ale tyle tego, że oczopląsu dostaję i nie wiem co wybrać :brzydal:

Re: Na słodko i na słono

: 10 sie 2018, 12:04
autor: Axis mundi
Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Próbował może ktoś?
Frytki z cukinii: http://ewawachowicz.pl/przepisy,5,1116.html

No więc chciałam powiedzieć, że próbowaliśmy i są ABSOLUTNIE FANTASTYCZNE :banan:
Zrezygnowaliśmy (my...znaczy Chłop, bo on je robi) nawet z tej panierki i w niczym im to nie zaszkodziło. Żeby reszta piekarnika nie miała pustego przebiegu, dodajemy (my ;)) tzw. steki z kalafiora - swobodna kompilacja tych przepisów, w wersji autorskiej Mojego:
https://www.ofeminin.pl/kuchnia/przepisy/steki-z-kalafiora-z-grilla-czyli-zdrowe-pysznosci-w-soczystych-plastrach/y6hggdn
W czasie krojenia kalafior się kruszy na mniejsze, niż na zdjęciach kawałki, ale nie należy się tym przejmować - w mniejszych jest lepszy.

Re: Na słodko i na słono

: 12 sie 2018, 19:51
autor: neflim
Jeżeli nie znudziły wam się jeszcze w te wakacje lody, to podrzucam sprawdzony przepis na domowe(ze starej książki kucharskiej dla dzieci :brzydal:) i nie żeby były jakieś fit super zdrowe, ale łasuchom takim jak ja polecam :cool:
- 2 jajka
- 5 płaskich łyżek cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1-2 czubate łyżki rodzynek
- 250g śmietany kremówki
Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić do namoczenia. Białka ubić na sztywną pianę, a z żółtek, 4 łyżek cukru oraz 2 łyżek kakao ukręcić kogel-mogel. Schłodzoną śmietanę ubić na krem, dodać pozostałą łyżkę cukru oraz cukier waniliowy. Wszystko delikatnie wymieszać razem z odsączonymi rodzynkami. Przelać do pojemników i zamrozić. Z przepsiu wychodzi ok czterech szklanek. Nie radze przesadzać z cukrem, niech to rzeczywiście będą płaskie łyżki. Et voilà :kciuk:

Re: Na słodko i na słono

: 16 sie 2018, 19:47
autor: benz
a ode mnie super chlebek bananowy. wczesniej nie przepadalam, ale po tym przepadlam.
https://elinowak.pl/fit-chlebek-bananowy/

Re: Na słodko i na słono

: 05 lis 2018, 12:33
autor: Julijka
pytanie, a jak robię muffiny, to rodzaj mąki jest bardzo istotny ?
jak normalnie robie z dwóch szklanek mąki pszennej, a teraz poproszono mnie o mąkę bezglutenową, może być żytnia?, to dodaje tyle samo?
co zrobić, zeby mi się to nie rozwaliło ?

Re: Na słodko i na słono

: 05 lis 2018, 13:53
autor: Kumiho
Julijka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
pytanie, a jak robię muffiny, to rodzaj mąki jest bardzo istotny ?
jak normalnie robie z dwóch szklanek mąki pszennej, a teraz poproszono mnie o mąkę bezglutenową, może być żytnia?, to dodaje tyle samo?
co zrobić, zeby mi się to nie rozwaliło ?


Żytnia nie jest bezglutenowa!

Nie, tu akurat ma znaczenie bo mąka bezglutenowa się zachowuje inaczej niż zwykła.

Masz dwa wyjścia - iść w gotową mieszankę, np Schar albo możesz zmieszać (np mąka ryżowa + mąka kukurydziana + ziemniaczana albo np mąka migdałowa czyli zmielone migdały + mąka ryżowa + mąka ziemniaczana albo z tapioki). Najłatwiej jakbyś mi przesłała na pw ten przepis, to Ci coś wymyślę albo prześlę Ci jakiś swój.

Re: Na słodko i na słono

: 05 lis 2018, 14:01
autor: Julijka
Kumiho pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Julijka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
pytanie, a jak robię muffiny, to rodzaj mąki jest bardzo istotny ?
jak normalnie robie z dwóch szklanek mąki pszennej, a teraz poproszono mnie o mąkę bezglutenową, może być żytnia?, to dodaje tyle samo?
co zrobić, zeby mi się to nie rozwaliło ?


Żytnia nie jest bezglutenowa!

Nie, tu akurat ma znaczenie bo mąka bezglutenowa się zachowuje inaczej niż zwykła.

Masz dwa wyjścia - iść w gotową mieszankę, np Schar albo możesz zmieszać (np mąka ryżowa + mąka kukurydziana + ziemniaczana albo np mąka migdałowa czyli zmielone migdały + mąka ryżowa + mąka ziemniaczana albo z tapioki). Najłatwiej jakbyś mi przesłała na pw ten przepis, to Ci coś wymyślę albo prześlę Ci jakiś swój.


ooo, to muszę doinformować osobę, która wlaśnie nie może jeść glutenu...
chce zrobić muffiny pizzowe z przepisu szusz, o te:
http://szusz.com.pl/bez-kategorii/muffinki-pizzowe-najlepsze-na-swiecie/

Re: Na słodko i na słono

: 05 lis 2018, 14:08
autor: Kumiho
Julijka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Kumiho pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Julijka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
pytanie, a jak robię muffiny, to rodzaj mąki jest bardzo istotny ?
jak normalnie robie z dwóch szklanek mąki pszennej, a teraz poproszono mnie o mąkę bezglutenową, może być żytnia?, to dodaje tyle samo?
co zrobić, zeby mi się to nie rozwaliło ?


Żytnia nie jest bezglutenowa!

Nie, tu akurat ma znaczenie bo mąka bezglutenowa się zachowuje inaczej niż zwykła.

Masz dwa wyjścia - iść w gotową mieszankę, np Schar albo możesz zmieszać (np mąka ryżowa + mąka kukurydziana + ziemniaczana albo np mąka migdałowa czyli zmielone migdały + mąka ryżowa + mąka ziemniaczana albo z tapioki). Najłatwiej jakbyś mi przesłała na pw ten przepis, to Ci coś wymyślę albo prześlę Ci jakiś swój.


ooo, to muszę doinformować osobę, która wlaśnie nie może jeść glutenu...
chce zrobić muffiny pizzowe z przepisu szusz, o te:
http://szusz.com.pl/bez-kategorii/muffinki-pizzowe-najlepsze-na-swiecie/


A jakie mąki masz w domu? Tego przepisu wieki nie robiłam i nie pamiętam już ani jaką miały strukturę te muffinki ani jakimi mąkami zastępowałam ale najprawdopodobniej po równo gryczaną, kukurydzianą i ryżową.

Tu by się pewnie dobrze sprawdził mix chlebowy, jeśli tekstura tych muffinek ma być taka trochę bułkowata.

Re: Na słodko i na słono

: 05 lis 2018, 14:46
autor: SALIX
Gluten odpowiada za formowanie się takiej elastycznej "siatki" ciasta. Im mniej glutenu w mące, tym bardziej jest ono kruche. Nie piekłam chyba nigdy nic na samej bezglutenowej mące, nie wiem z czym to połączyć, żeby uzyskać sensowne ciasto, ale mogę potem poszperać po książkach.
Bezglutenowa jest np. popularna mąka ziemniaczana lub kukurydziana. Żytnia ma glutenu mniej niż klasyczna pszenna, ale nadal nie jest bezglutenowa.

Re: Na słodko i na słono

: 05 lis 2018, 15:27
autor: Julijka
Kumiho pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Julijka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Kumiho pisze:zobacz cytowaną wiadomość


Żytnia nie jest bezglutenowa!

Nie, tu akurat ma znaczenie bo mąka bezglutenowa się zachowuje inaczej niż zwykła.

Masz dwa wyjścia - iść w gotową mieszankę, np Schar albo możesz zmieszać (np mąka ryżowa + mąka kukurydziana + ziemniaczana albo np mąka migdałowa czyli zmielone migdały + mąka ryżowa + mąka ziemniaczana albo z tapioki). Najłatwiej jakbyś mi przesłała na pw ten przepis, to Ci coś wymyślę albo prześlę Ci jakiś swój.


ooo, to muszę doinformować osobę, która wlaśnie nie może jeść glutenu...
chce zrobić muffiny pizzowe z przepisu szusz, o te:
http://szusz.com.pl/bez-kategorii/muffinki-pizzowe-najlepsze-na-swiecie/


A jakie mąki masz w domu? Tego przepisu wieki nie robiłam i nie pamiętam już ani jaką miały strukturę te muffinki ani jakimi mąkami zastępowałam ale najprawdopodobniej po równo gryczaną, kukurydzianą i ryżową.

Tu by się pewnie dobrze sprawdził mix chlebowy, jeśli tekstura tych muffinek ma być taka trochę bułkowata.

no ja mam tylko pszenną
ale jak będzie trzeba to dokupię co będzie trzeba

ten miks Schar wydaje się być najbardziej odpowiedni - na raz i już

Re: Na słodko i na słono

: 05 lis 2018, 16:34
autor: Kumiho
Julijka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Kumiho pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Julijka pisze:zobacz cytowaną wiadomość


ooo, to muszę doinformować osobę, która wlaśnie nie może jeść glutenu...
chce zrobić muffiny pizzowe z przepisu szusz, o te:
http://szusz.com.pl/bez-kategorii/muffinki-pizzowe-najlepsze-na-swiecie/


A jakie mąki masz w domu? Tego przepisu wieki nie robiłam i nie pamiętam już ani jaką miały strukturę te muffinki ani jakimi mąkami zastępowałam ale najprawdopodobniej po równo gryczaną, kukurydzianą i ryżową.

Tu by się pewnie dobrze sprawdził mix chlebowy, jeśli tekstura tych muffinek ma być taka trochę bułkowata.

no ja mam tylko pszenną
ale jak będzie trzeba to dokupię co będzie trzeba

ten miks Schar wydaje się być najbardziej odpowiedni - na raz i już


Misky schar są spoko tylko teraz kwestia który wybrać - zalezy czy ciasto ma być bardziej jak klasyczna pizza (wtedy mix B) czy bardziej puszysty jak do ciast słodkich (Mix B) czy po prostu weź mix uniwersalny. Te mąki są łatwo dostępne, np w Rossmannie je mają.

Jak chcesz i nie musisz tych babeczek robić teraz to mogę je machnąć dzisiaj i zobaczyć z czego je najlepiej zrobić (ale podejrzewam, że miks się jak najbardziej nada).

Tak w ogóle to jeśli ktoś by miał problem z rozpadaniem się ciasta bez gluta to ogólnie można temu spróbować zaradzić np dodając o jedno jajko więcej, dodając trochę zmielonego siemienia lnianego albo dorzucając trochę gumy guar. Niestety ciasta bezglutenowe będą zwykle trochę bardziej kruche, mniej puszyste czy też takie "cięższe" niż zwykłe glutenowe, ale da się też duużo fajnych rzeczy zrobić. Żyję bez gluta już szmat czasu i daje radę ;)

Re: Na słodko i na słono

: 05 lis 2018, 18:57
autor: Julijka
Bardzo, bardzo dziękuję za rady.
babeczki będe piec w czwartek - w piątek impreza

czyli ta mieszanka schar będzie najlepsza

:roza: :roza:

Re: Na słodko i na słono

: 05 lis 2018, 19:13
autor: Kumiho
Julijka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Bardzo, bardzo dziękuję za rady.
babeczki będe piec w czwartek - w piątek impreza

czyli ta mieszanka schar będzie najlepsza

:roza: :roza:


Machnę je dzisiaj na dwóch różnych mieszankach Schar i dam Ci znać, którą lepiej użyć (coś mi mówi, ze uniwersalna będzie lepsza).

Update, tak na wypadek gdyby ktoś jeszcze potrzebował odglucić ten przepis:

W przepisie Szusz można zastąpić makę pszenną miksem uniwersalnym Schar (Schaer) Mix it! lub mąką ryżową z mąką ziemniaczaną. Zważyłam mąkę robiąc ciasto i w filmiku Szusz podaje 2 szklanki mąki a w przepisie 250g, jedna szklanka ważyła prawie 180g. Zrobiłam z 250g, wyszło.