Na słodko i na słono

Gotowanie, pieczenie, ulubione napoje, najlepsze przepisy
Awatar użytkownika
Kumiho
Posty: 3084
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:36
Ranga alternatywna: Zła Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Kumiho » 18 lut 2018, 18:40

benz pisze:zobacz cytowaną wiadomość
https://www.instagram.com/p/Beug6QfFzck/?taken-by=healthyplan_by_juliet

Polecam Wam to ciasto z całego serduszka, jest idealne :D
ja dodałam tylko polewę z masła orzechowego, ale myślę, że w lato będę po prostu dodawać do środka jakieś borówki cz\y malinki :D


Zrobiłam z malinami, wyszło super :ok:
The shade, the shade of it all.

Jak pisać NA SZARO?

Awatar użytkownika
benz
Posty: 750
Rejestracja: 21 lip 2016, 1:19

Re: Na słodko i na słono

Postautor: benz » 18 lut 2018, 20:20

Kumiho pisze:zobacz cytowaną wiadomość
benz pisze:zobacz cytowaną wiadomość
https://www.instagram.com/p/Beug6QfFzck/?taken-by=healthyplan_by_juliet

Polecam Wam to ciasto z całego serduszka, jest idealne :D
ja dodałam tylko polewę z masła orzechowego, ale myślę, że w lato będę po prostu dodawać do środka jakieś borówki cz\y malinki :D


Zrobiłam z malinami, wyszło super :ok:

Dawałaś make ryzowa? Zastanawiam się czy jaglana byłaby też ok

Awatar użytkownika
Kumiho
Posty: 3084
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:36
Ranga alternatywna: Zła Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Kumiho » 18 lut 2018, 20:27

benz pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Kumiho pisze:zobacz cytowaną wiadomość
benz pisze:zobacz cytowaną wiadomość
https://www.instagram.com/p/Beug6QfFzck/?taken-by=healthyplan_by_juliet

Polecam Wam to ciasto z całego serduszka, jest idealne :D
ja dodałam tylko polewę z masła orzechowego, ale myślę, że w lato będę po prostu dodawać do środka jakieś borówki cz\y malinki :D


Zrobiłam z malinami, wyszło super :ok:

Dawałaś make ryzowa? Zastanawiam się czy jaglana byłaby też ok


Tak, dałam ryżową bo nie miałam kukurydzianej, wyszło dobre. Jaglana może trochę za słabo wiązać.
The shade, the shade of it all.

Jak pisać NA SZARO?

Awatar użytkownika
Axis mundi
Posty: 683
Rejestracja: 21 lip 2016, 14:19
Lokalizacja: na osi świata

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Axis mundi » 19 lut 2018, 13:43

benz pisze:zobacz cytowaną wiadomość
https://www.instagram.com/p/Beug6QfFzck/?taken-by=healthyplan_by_juliet

Polecam Wam to ciasto z całego serduszka, jest idealne :D
Kumiho pisze:Zrobiłam z malinami, wyszło super :ok:

A jak ktoś ma piekarnik bez termoobiegu? Jakieś rady?
Obrazek

Awatar użytkownika
Kumiho
Posty: 3084
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:36
Ranga alternatywna: Zła Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Kumiho » 19 lut 2018, 14:03

Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomość
benz pisze:zobacz cytowaną wiadomość
https://www.instagram.com/p/Beug6QfFzck/?taken-by=healthyplan_by_juliet

Polecam Wam to ciasto z całego serduszka, jest idealne :D
Kumiho pisze:Zrobiłam z malinami, wyszło super :ok:

A jak ktoś ma piekarnik bez termoobiegu? Jakieś rady?


Ustaw temperaturę na 20 stopni wyżej niż w przepisie i powinno być Ok.
The shade, the shade of it all.

Jak pisać NA SZARO?

Awatar użytkownika
Matilda90
Posty: 179
Rejestracja: 27 lip 2016, 18:22

Re: RE: Re: Na słodko i na słono

Postautor: Matilda90 » 19 lut 2018, 14:24

Kumiho pisze:
Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomość
benz pisze:zobacz cytowaną wiadomość
https://www.instagram.com/p/Beug6QfFzck/?taken-by=healthyplan_by_juliet

Polecam Wam to ciasto z całego serduszka, jest idealne :D

A jak ktoś ma piekarnik bez termoobiegu? Jakieś rady?


Ustaw temperaturę na 20 stopni wyżej niż w przepisie i powinno być Ok.
Ja bym zrobiła inaczej. Sama mam piekarnik gazowy, który mocno grzeje od dołu (na najniższej półce zawsze mam włożoną blachę do piekarnika żeby trochę odbijala to ciepło bo inaczej spod spalony). Nie ma termometru A na pokretle tylko cyferki 1,2,3. Większość piekę na 2 i tak mysle ze to hakjes 180st. i zawsze mi się udaje. No ale z piekarnikami jest tak że swój trzeba wyczuć. Bo komuś wyjdzie na 150st. A komuś już nie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Axis mundi
Posty: 683
Rejestracja: 21 lip 2016, 14:19
Lokalizacja: na osi świata

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Axis mundi » 19 lut 2018, 15:56

Aha! Czyli piec jak normalnie. Myślałam, że termoobieg coś konkretnego daje, a on chyba po prostu wyrównuje temperaturę.

Matilda90 pisze:mam piekarnik gazowy, który mocno grzeje od dołu (na najniższej półce zawsze mam włożoną blachę do piekarnika żeby trochę odbijala to ciepło bo inaczej spod spalony). Nie ma termometru A na pokretle tylko cyferki 1,2,3.

Jak wszyscy ;) A nie miałaś instrukcji do kuchenki? Też mam cyferki bez termometru, ale w instrukcji obsługi miałam napisane, że 1., to 140 st., 2., to 160 st. itd. co 20.
Obrazek

Awatar użytkownika
SALIX
Administrator
Posty: 5130
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:12

Re: Na słodko i na słono

Postautor: SALIX » 19 lut 2018, 22:03

Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Aha! Czyli piec jak normalnie. Myślałam, że termoobieg coś konkretnego daje, a on chyba po prostu wyrównuje temperaturę.

Matilda90 pisze:mam piekarnik gazowy, który mocno grzeje od dołu (na najniższej półce zawsze mam włożoną blachę do piekarnika żeby trochę odbijala to ciepło bo inaczej spod spalony). Nie ma termometru A na pokretle tylko cyferki 1,2,3.

Jak wszyscy ;) A nie miałaś instrukcji do kuchenki? Też mam cyferki bez termometru, ale w instrukcji obsługi miałam napisane, że 1., to 140 st., 2., to 160 st. itd. co 20.


termoobieg to podobno +20 stopni no i jest niezbędny, jeśli piecze się na raz 2 ciasta na różnych poziomach.
A no i z mojego doświadczenia, termo lubi trochę podsuszać ciasta.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2018, 22:06 przez SALIX, łącznie zmieniany 1 raz.
Insta
Blog podróżniczy Kraków: Wioski Świata

Awatar użytkownika
Matilda90
Posty: 179
Rejestracja: 27 lip 2016, 18:22

Re: RE: Re: Na słodko i na słono

Postautor: Matilda90 » 19 lut 2018, 22:32

Axis mundi pisze:Aha! Czyli piec jak normalnie. Myślałam, że termoobieg coś konkretnego daje, a on chyba po prostu wyrównuje temperaturę.

Matilda90 pisze:mam piekarnik gazowy, który mocno grzeje od dołu (na najniższej półce zawsze mam włożoną blachę do piekarnika żeby trochę odbijala to ciepło bo inaczej spod spalony). Nie ma termometru A na pokretle tylko cyferki 1,2,3.

Jak wszyscy ;) A nie miałaś instrukcji do kuchenki? Też mam cyferki bez termometru, ale w instrukcji obsługi miałam napisane, że 1., to 140 st., 2., to 160 st. itd. co 20.
Kuchenka jest jakaś stara bo wynajmuje mieszkanie. Instrukcji nie było ale jakoś sama metoda prób i błędów doszłam co i jak. Na pokrętle mam tylko 3 cyferki i tylko na te 3 pozycje da się przekręcić.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

magicka98
Posty: 17
Rejestracja: 08 mar 2018, 14:49

Re: Na słodko i na słono

Postautor: magicka98 » 12 mar 2018, 10:58

a znacie może przepis na naleśniki z budyniu zamiast mąki? ;) ja robiłam tak: dwie kopiaste łyżki budyniu w proszku bez cukru, dwa jajka, 100 ml mleka i jakiś słodzik, może być miód. i to smażyłam normalnie na patelni do naleśników na oleju kokosowym, pycha. i bardziej dietetyczne niż zwykłe naleśniki ;) tylko nieco trudniejsze w smażeniu bo delikatne i lubią się rwać

Awatar użytkownika
benz
Posty: 750
Rejestracja: 21 lip 2016, 1:19

Re: Na słodko i na słono

Postautor: benz » 04 kwie 2018, 19:42

http://tetiisheri.pl/2017/03/09/fit-ciastka-choco-grains/ kolejne moje odkrycie, które często katuję :D tylko, że ja dodaje 5 łyżek słodzidła i chyba tylko raz polewałam czekoladą, bez polewy też jest git :love:

Awatar użytkownika
night prowler
Posty: 1991
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:50

Re: Na słodko i na słono

Postautor: night prowler » 06 kwie 2018, 11:14

benz pisze:zobacz cytowaną wiadomość
http://tetiisheri.pl/2017/03/09/fit-ciastka-choco-grains/ kolejne moje odkrycie, które często katuję :D tylko, że ja dodaje 5 łyżek słodzidła i chyba tylko raz polewałam czekoladą, bez polewy też jest git :love:


Dawno nie robiłam owsianek, te brzmią idealnie. No i mące ryżowej mi przypomniały :D. Dzieny za linka!
...but your dad just calls me Anya

technologia w służbie ludzkości

magicka98
Posty: 17
Rejestracja: 08 mar 2018, 14:49

Re: Na słodko i na słono

Postautor: magicka98 » 09 kwie 2018, 11:04

O kurcze, zapisałam przepis na te ciastka, wyglądają obłędnie :D i smakują pewnie też...

A ja powoli wracam do płatków owsianych, robiłam też te naleśniki o których pisałam ostatnio i odkryłam konfitury Eterno... Jak babcine smakują. A do tego... Z czekoladą. Dziś zrobiłam sobie do pracy takie naleśniki.


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość