Na słodko i na słono

Gotowanie, pieczenie, ulubione napoje, najlepsze przepisy
Awatar użytkownika
Alessa
Posty: 34
Rejestracja: 14 wrz 2016, 18:33

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Alessa » 26 wrz 2016, 22:12

Polecam przepis na zupę krem z dyni z tego przepisu http://www.olgasmile.com/zupa-z-dyni.html Jest pycha! Robiłam już kilkakrotnie:) Tylko ja dodaję więcej przypraw np.czerwoną, słodką paprykę i więcej curry :)

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1903
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Na słodko i na słono

Postautor: amelj » 27 wrz 2016, 9:58

Alessa pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Polecam przepis na zupę krem z dyni z tego przepisu http://www.olgasmile.com/zupa-z-dyni.html Jest pycha! Robiłam już kilkakrotnie:) Tylko ja dodaję więcej przypraw np.czerwoną, słodką paprykę i więcej curry :)


Dziękować! Ja zawsze robiłam na słodko krem z dyni.

Franka zrobiłam tą cukinię :D Jest fajna w smaku :banan:
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"

Awatar użytkownika
Alessa
Posty: 34
Rejestracja: 14 wrz 2016, 18:33

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Alessa » 27 wrz 2016, 19:43

amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Alessa pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Polecam przepis na zupę krem z dyni z tego przepisu http://www.olgasmile.com/zupa-z-dyni.html Jest pycha! Robiłam już kilkakrotnie:) Tylko ja dodaję więcej przypraw np.czerwoną, słodką paprykę i więcej curry :)


Dziękować! Ja zawsze robiłam na słodko krem z dyni.

Franka zrobiłam tą cukinię :D Jest fajna w smaku :banan:

Nie ma za co:) Naprawdę pyyycha, dzisiaj nawet jadłam z groszkiem ptysiowym. :) Warto posypać ją porządnie na koniec natką pietruszki. Można dodać też trochę imbiru. :)

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2362
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Franka » 27 wrz 2016, 22:53

amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Alessa pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Polecam przepis na zupę krem z dyni z tego przepisu http://www.olgasmile.com/zupa-z-dyni.html Jest pycha! Robiłam już kilkakrotnie:) Tylko ja dodaję więcej przypraw np.czerwoną, słodką paprykę i więcej curry :)


Dziękować! Ja zawsze robiłam na słodko krem z dyni.

Franka zrobiłam tą cukinię :D Jest fajna w smaku :banan:

To cieszę się, ze smakowała. :skacze:
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

lama1980
BAN
Posty: 8
Rejestracja: 18 sie 2016, 8:41

Re: Na słodko i na słono

Postautor: lama1980 » 04 lis 2016, 13:56

Pychotka.

Awatar użytkownika
Axis mundi
Posty: 753
Rejestracja: 21 lip 2016, 14:19
Lokalizacja: na osi świata

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Axis mundi » 05 lis 2016, 21:59

Franka pisze:Szarlotka sypana.
Suche składniki jak mąka, cukier, kasza manna lub bułka tarta, proszek do pieczenia miesza się i wysypuje warstwami na blaszkę na przemian z pokrojonymi jabłkami/ z cynamonem/. Na wierzch trze się na tarce zamrożone masło lub kroi w cieniutkie plasterki i układa na wierzchu. Szybko, bez bałaganu i zawsze się udaje.

A jakieś bliższe, sprawdzone proporcje + temperatura i czas? Bo chodzą słuchy, że u niektórych pozostaje w stanie sypkim po upieczeniu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2362
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Franka » 05 lis 2016, 23:17

Przepis na dużą blachę. Szarlotka sypana.

2 szklanki mąki
2 szklanki kaszy manny
1.5 szklanki cukru
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
Te składniki wymieszać, podzielić na 3 części.

2,5 kg jabłek utrzeć na tarce. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i troszkę cynamonu. Nie odciskać soku.

Kostkę masła wcześniej zamrozić.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę rozsypać równomiernie jedną część sypkich produktów.
Zetrzeć na to mniej niż 1/3 kostki zmrożonego masła. Starać się masło rozkładać po całej powierzchni.
Na tę warstwę rozłożyć połowę utartych jabłek.
Posypać jabłka 1/3 sypkich produktów, zetrzeć na nie znowu mniej niż 1/3 kostki masła, na masło drugą część jabłek.
Posypać jabłka pozostałą 1/3 sypkich produktów, zetrzeć resztę masła, rozłożyć równomiernie.

Piec ok. 55-60 minut w piekarniku 180 stopni C.
Jabłka wybierać kwaśne, najlepiej szara reneta.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
Julijka
Posty: 1883
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Julijka » 05 lis 2016, 23:32

nigdy mi to nie wyszło
koleżanką w akademiku (!) tak, mnie nigdy :D

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2362
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Franka » 05 lis 2016, 23:42

Julijka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
nigdy mi to nie wyszło
koleżanką w akademiku (!) tak, mnie nigdy :D


Może miałaś jabłka zbyt mało soczyste, za mało ich było. I te sypkie składniki nie miały w czym się ... rozpulchnić.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
Kumiho
Posty: 3409
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:36
Ranga alternatywna: Zła Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Kumiho » 06 lis 2016, 0:31

Julijka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
nigdy mi to nie wyszło
koleżanką w akademiku (!) tak, mnie nigdy :D


Moze za mało masła?
The shade, the shade of it all.

Jak pisać NA SZARO?

Awatar użytkownika
Julijka
Posty: 1883
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Julijka » 06 lis 2016, 9:05

pewnie tak :D

Awatar użytkownika
Axis mundi
Posty: 753
Rejestracja: 21 lip 2016, 14:19
Lokalizacja: na osi świata

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Axis mundi » 06 lis 2016, 16:01

Widzę, że większość internetowych przepisów nie przewiduje masła "w międzylądowaniu", tylko całość na raz, na sam wierzch. Może tu tkwi przyczyna niepowodzeń?
Obrazek

podpucha
Posty: 665
Rejestracja: 13 lip 2016, 16:15

Re: Na słodko i na słono

Postautor: podpucha » 06 lis 2016, 17:21

Mi też nigdy sypana nie wyszła... :(

zuz.ka
Posty: 1082
Rejestracja: 09 lip 2016, 8:21

Re: Na słodko i na słono

Postautor: zuz.ka » 20 lis 2016, 20:04

Jeśli lubicie kalafiora i smak prażonego słonecznika, 49 spróbujcie tych kotletów: http://www.jadlonomia.com/przepisy/mielone-kalafiorowe/
Ja je uwielbiam, robię chyba 4 raz, a przepis znalazłam miesiąc temu :D

Awatar użytkownika
elorap
Posty: 487
Rejestracja: 11 lip 2016, 23:55

Re: RE: Re: Na słodko i na słono

Postautor: elorap » 20 lis 2016, 21:03

zuz.ka pisze:Jeśli lubicie kalafiora i smak prażonego słonecznika, 49 spróbujcie tych kotletów: http://www.jadlonomia.com/przepisy/mielone-kalafiorowe/
Ja je uwielbiam, robię chyba 4 raz, a przepis znalazłam miesiąc temu :D

Chyba jutro zrobię

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
benz
Posty: 834
Rejestracja: 21 lip 2016, 1:19

Re: Na słodko i na słono

Postautor: benz » 25 lis 2016, 19:03

Naszła mnie chęć na wykonanie ciasta leśny mech. Jadłam je raz jako deser w hotelu, więc przypuszczam, że było kupione w cukierni i prawdziwy smak poznam dopiero jak sama go upiekę. Patrzę jednak, że w większości przepisów potrzeba ponad 250ml oleju do samego ciasta! Piekłyście to kiedyś Lub macie przepis bez takiej ilości tłuszczu? Mnie na sama myśl rozrywa wątrobę :karetka:

Awatar użytkownika
SALIX
Administrator
Posty: 5926
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:12

Re: Na słodko i na słono

Postautor: SALIX » 25 lis 2016, 20:58

benz pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Naszła mnie chęć na wykonanie ciasta leśny mech. Jadłam je raz jako deser w hotelu, więc przypuszczam, że było kupione w cukierni i prawdziwy smak poznam dopiero jak sama go upiekę. Patrzę jednak, że w większości przepisów potrzeba ponad 250ml oleju do samego ciasta! Piekłyście to kiedyś Lub macie przepis bez takiej ilości tłuszczu? Mnie na sama myśl rozrywa wątrobę :karetka:


:bojesie: ale jak to, przecież to będzie pływać :shock: Strasznie mi się to ciasto wizualnie podoba, ale odstręcza mnie czasochłonnością.
Insta
Blog podróżniczy Cieszyn: Wzgórze Zamkowe
Piekę słodkie Świąteczny tort orzechowo-korzenny

Awatar użytkownika
benz
Posty: 834
Rejestracja: 21 lip 2016, 1:19

Re: Na słodko i na słono

Postautor: benz » 25 lis 2016, 21:09

SALIX pisze:zobacz cytowaną wiadomość
benz pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Naszła mnie chęć na wykonanie ciasta leśny mech. Jadłam je raz jako deser w hotelu, więc przypuszczam, że było kupione w cukierni i prawdziwy smak poznam dopiero jak sama go upiekę. Patrzę jednak, że w większości przepisów potrzeba ponad 250ml oleju do samego ciasta! Piekłyście to kiedyś Lub macie przepis bez takiej ilości tłuszczu? Mnie na sama myśl rozrywa wątrobę :karetka:


:bojesie: ale jak to, przecież to będzie pływać :shock: Strasznie mi się to ciasto wizualnie podoba, ale odstręcza mnie czasochłonnością.

Też mi się wydaje, że po kęsie po buzi rozleje się tłuszcz :torba: ale tu są przykłady:
http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/1034/ciasto-szpinakowe-lesny-mech
http://www.mojewypieki.com/post/tureckie-ciasto-ze-szpinakiem
http://dorota.in/ciasto-lesny-mech/
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2016/07/Lesny-Mech-przepis.html
http://kotlet.tv/ciasto-ze-szpinakiem-lesny-mech/
http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.com/2013/03/ciasto-ze-szpinakiem-i-granatem-lesny.html
o co chodzi :( :niewiem:

Awatar użytkownika
pesstka90
Posty: 295
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:36

Re: Na słodko i na słono

Postautor: pesstka90 » 25 lis 2016, 22:08

benz pisze:zobacz cytowaną wiadomość
SALIX pisze:zobacz cytowaną wiadomość
benz pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Naszła mnie chęć na wykonanie ciasta leśny mech. Jadłam je raz jako deser w hotelu, więc przypuszczam, że było kupione w cukierni i prawdziwy smak poznam dopiero jak sama go upiekę. Patrzę jednak, że w większości przepisów potrzeba ponad 250ml oleju do samego ciasta! Piekłyście to kiedyś Lub macie przepis bez takiej ilości tłuszczu? Mnie na sama myśl rozrywa wątrobę :karetka:


:bojesie: ale jak to, przecież to będzie pływać :shock: Strasznie mi się to ciasto wizualnie podoba, ale odstręcza mnie czasochłonnością.

Też mi się wydaje, że po kęsie po buzi rozleje się tłuszcz :torba: ale tu są przykłady:
http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/1034/ciasto-szpinakowe-lesny-mech
http://www.mojewypieki.com/post/tureckie-ciasto-ze-szpinakiem
http://dorota.in/ciasto-lesny-mech/
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2016/07/Lesny-Mech-przepis.html
http://kotlet.tv/ciasto-ze-szpinakiem-lesny-mech/
http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.com/2013/03/ciasto-ze-szpinakiem-i-granatem-lesny.html
o co chodzi :( :niewiem:

Mam przepis na jedną babkę, w której też jest prawie szklanka oleju i nic nie pływa, fajne, mega wilgotne ciasto wychodzi.
Chociaż patrząc na zdrowotną stronę jest to masakra, nie da się tego często jadać.
________________________________________________________________________________________________________

"Wiara w zwycięstwo źródłem sukcesu." - H.J. Wagner


http://www.pocisk.org


Awatar użytkownika
Mitsukki
Posty: 288
Rejestracja: 10 lip 2016, 19:40
Ranga alternatywna: Mother of Rabbits

Na słodko i na słono

Postautor: Mitsukki » 26 lis 2016, 8:40

Bardzo czesto robilam ciasta lub muffiny z duza iloscia oleju w przepisie - nigdy nic nie plywalo, w ogole tego oleju nie widac ani nie czuc.

Kliknelam w pierwszy link z googli: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lesny-mech-2
Przeciez to wcale nie jest pracochłonne, ciasto jak ciasto :D swoja droga wyglada pieknie, szkoda, ze nie mam piekarnika :( tylko taki miniaturowy, do ktorego miesci sie mala keksówka :(


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość