Na słodko i na słono

Gotowanie, pieczenie, ulubione napoje, najlepsze przepisy
Awatar użytkownika
Bobek
Posty: 54
Rejestracja: 10 lip 2016, 21:03

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Bobek » 23 lip 2016, 18:05

Dzieki za odpowiedzi. No właśnie obawiam się zakalca wiec chyba zrezygnuje.. a może macie jakiś przepis na proste ciasto z owocami które zawsze się udaje? I takie hmm wyższe niż 1cm bo ostatnio robiłam ucierane i wyszlo niziutkie :( Standardowe kruche najlepiej.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2016, 18:07 przez Bobek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1795
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: RE: Re: Na słodko i na słono

Postautor: amelj » 23 lip 2016, 18:06

night prowler pisze:zobacz cytowaną wiadomość
thirky pisze:zobacz cytowaną wiadomość
night prowler pisze:


Co masz do majonezu? ?!! :twisted: :twisted:

Ja jeszcze uwielbiam fryty z selera i pietruszki. Wiem, brzmi zdrowo, ale są naprawdę pyszne.

Jak się robi?

Wysłane z mojego Robin przy użyciu Tapatalka



Kroi się na cieniutkie frytki (podobno grube nie są aż tak smaczne) i smaży na oleju lub piecze na blaszce obryzgane odrobiną tłuszczu. Idealnie do tego pasuje wiecheć rozmarynu i kilka ząbków czosnku. Ja zazwyczaj smażę i dodatki dorzucam na patelnię pod koniec na 2-3 minuty :twisted: .



Super jest też opcja frytek z marchwi, łatwo podłapują orientalne i pikantne aromaty. W pieczeniu słodki ziemniak się robi marchwiowy a marchew się robi ostra :D .


Zgadzam się. Pietrucha, seler, marchew....niebo w gębie. Ja też zawsze kroję w słupki, plus ziemniaka, albo batata, wszystko oliwą pryskam, mocno sypię zioł, słodkiej papryki i zapiekam :love: :love: :love:

Co do marchwii do obiadu np zapiekanej, polecam taką w sosie z miodem, sokiem z pomaranczy i kurkumą :rock: :rock:
Zapieka to się i spożywa :D
Teraz nie mogę sobie dokładnie przypomnieć przepisu, ale jak wpisuje w google, wyskakuje mnóstwo podobnych, a nawet marchew zapiekana z masłem orzechowym :santa:
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"

Awatar użytkownika
MagicznaMałgorzata
Posty: 682
Rejestracja: 09 lip 2016, 19:05
Lokalizacja: Prawie Góry

Re: Na słodko i na słono

Postautor: MagicznaMałgorzata » 23 lip 2016, 18:10

Bobek. A patrzyłas na przepisy na moje wypieki? Dużo jest do wyboru i przeważnie się udają. Albo pink cake blog, ciasta bez jajek i mleka, zawsze wychodzą te z owocami, mieszkasz łyżka tylko, trudno je zepsuć.
Zakonna i spółka

Awatar użytkownika
Bobek
Posty: 54
Rejestracja: 10 lip 2016, 21:03

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Bobek » 23 lip 2016, 22:24

Własnie zawsze robiłam z mojewypieki i wszystko mi wychodziło fajnie, a ostatnio te centymetrowy mnie zabił :D
W końcu zrobiłam z przepisu z innego bloga, ale też nie jest taki jak na zdjęciach..
Nie wiem czy nie mam coś z piekarnikiem, bo ostatnio nawet sprawdzone przepisy mi nie wychodzą za bardzo...

Awatar użytkownika
MagicznaMałgorzata
Posty: 682
Rejestracja: 09 lip 2016, 19:05
Lokalizacja: Prawie Góry

Re: Na słodko i na słono

Postautor: MagicznaMałgorzata » 23 lip 2016, 22:25

Spróbuj coś upiec z pink cake blog, jeszcze mi się nie zdarzył zakalec z tamtych przepisów.
Zakonna i spółka

Awatar użytkownika
benz
Posty: 794
Rejestracja: 21 lip 2016, 1:19

Re: Na słodko i na słono

Postautor: benz » 27 lip 2016, 14:11

zuz.ka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
To zacznę pytaniem: co zabieracie do pracy/na uczelnię do jedzenia? Szukam przepisów na potrawy, ktorych nie trzeba podgrzewać i będą sycące. Kasze z warzywami dadzą radę?

Takie moje prymitywne rollsy - warzywa zawiniete w papier ryżowy, ewentualnie jak mam czas to gotuje brokuł, kaszę bulgur i do tego dodaję łososia wędzonego na gorąco, niebo w gębie <3 a jak w lodówce zalegają oliwki to i one dołączają do tej potrawki <3 Często robię owsiane muffiny/ciastka, one w małej ilości zapychają na długo - ot takie słodkie 2 śniadanie.

Timon i Pumba pisze:
A poza tym mam ostatnio fazę na wszystko z cukinii :D



Kocham cukinię z grilla, coś niebiańskiego <3

Domcia2605 pisze:zobacz cytowaną wiadomość
A robiłyście kiedyś muffinki na wytrawnie? Macie jakieś sprawdzone przepisy? :)

Robię i polecam pizzowe z przepisu szusz :torba:


Wątek ewidentnie dla mnie - kocham piec i gotować :D

Awatar użytkownika
Domcia2605
Posty: 613
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:33

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Domcia2605 » 27 lip 2016, 21:25

Zly watek sorki

Awatar użytkownika
Mcfassy
Posty: 288
Rejestracja: 09 lip 2016, 15:57

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Mcfassy » 29 lip 2016, 10:56

Hej, jestem zaproszona na działkę do znajomych i chcę wziąć ze sobą jakieś babeczki/muffinki albo ciastka (muszą przeżyć 1,5 podróż), mam ochotę spróbować jakiegoś nowego przepisu, a jednocześnie chcę coś sprawdzonego, może polecacie coś? Preferowałabym na słodko

podpucha
Posty: 638
Rejestracja: 13 lip 2016, 16:15

Re: Na słodko i na słono

Postautor: podpucha » 30 lip 2016, 22:43

Mcfassy pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Hej, jestem zaproszona na działkę do znajomych i chcę wziąć ze sobą jakieś babeczki/muffinki albo ciastka (muszą przeżyć 1,5 podróż), mam ochotę spróbować jakiegoś nowego przepisu, a jednocześnie chcę coś sprawdzonego, może polecacie coś? Preferowałabym na słodko


Polecam muffinki marchewkowe z kwestii smaku, a do tego krem z serka śmietankowego kanapkowego jak ten z ciasta marchewkowego na mojewypieki.com :)

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2362
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Franka » 14 sie 2016, 21:39

Bobek pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Dzieki za odpowiedzi. No właśnie obawiam się zakalca wiec chyba zrezygnuje.. a może macie jakiś przepis na proste ciasto z owocami które zawsze się udaje? I takie hmm wyższe niż 1cm bo ostatnio robiłam ucierane i wyszlo niziutkie :( Standardowe kruche najlepiej.


Szarlotka sypana.
Suche składniki jak mąka, cukier, kasza manna lub bułka tarta, proszek do pieczenia miesza się i wysypuje warstwami na blaszkę na przemian z pokrojonymi jabłkami/ z cynamonem/. Na wierzch trze się na tarce zamrożone masło lub kroi w cieniutkie plasterki i układa na wierzchu. Szybko, bez bałaganu i zawsze się udaje.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

ajah
Posty: 1288
Rejestracja: 08 lip 2016, 23:32

Re: RE: Re: Na słodko i na słono

Postautor: ajah » 15 sie 2016, 0:11

Franka pisze:
Bobek pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Dzieki za odpowiedzi. No właśnie obawiam się zakalca wiec chyba zrezygnuje.. a może macie jakiś przepis na proste ciasto z owocami które zawsze się udaje? I takie hmm wyższe niż 1cm bo ostatnio robiłam ucierane i wyszlo niziutkie :( Standardowe kruche najlepiej.


Szarlotka sypana.
Suche składniki jak mąka, cukier, kasza manna lub bułka tarta, proszek do pieczenia miesza się i wysypuje warstwami na blaszkę na przemian z pokrojonymi jabłkami/ z cynamonem/. Na wierzch trze się na tarce zamrożone masło lub kroi w cieniutkie plasterki i układa na wierzchu. Szybko, bez bałaganu i zawsze się udaje.


I można podawać na ciepło z lodami

Awatar użytkownika
sziket
Posty: 429
Rejestracja: 11 lip 2016, 10:53
Lokalizacja: Dziki Wschód

Re: RE: Re: Na słodko i na słono

Postautor: sziket » 15 sie 2016, 10:35

ajah pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Franka pisze:
Bobek pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Dzieki za odpowiedzi. No właśnie obawiam się zakalca wiec chyba zrezygnuje.. a może macie jakiś przepis na proste ciasto z owocami które zawsze się udaje? I takie hmm wyższe niż 1cm bo ostatnio robiłam ucierane i wyszlo niziutkie :( Standardowe kruche najlepiej.


Szarlotka sypana.
Suche składniki jak mąka, cukier, kasza manna lub bułka tarta, proszek do pieczenia miesza się i wysypuje warstwami na blaszkę na przemian z pokrojonymi jabłkami/ z cynamonem/. Na wierzch trze się na tarce zamrożone masło lub kroi w cieniutkie plasterki i układa na wierzchu. Szybko, bez bałaganu i zawsze się udaje.


I można podawać na ciepło z lodami


I można zrobić w wersji dla mega alergików nie tolerujących masy rzeczy ;)
Masikura.

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2362
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Franka » 15 sie 2016, 17:29

Piecze mi się makaron z jabłkami. Już pachnie. Proste danie, makaron albo ryż ugotowany przekładać w brytfance na przemian warstwami jabłek, cynamon, cukier. Gdy upieczone to polać dobrą śmietaną z cukrem. Pycha.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
Kumiho
Posty: 3171
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:36
Ranga alternatywna: Zła Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Kumiho » 03 wrz 2016, 15:37

Zrobiłam dzisiaj swoje pierwsze ciacho z mikrofalówki i wyszło pyszne :love: dałam mleko roślinne zamiast zwykłego i łyżeczkę masła orzechowego zamiast kostki czekolady. Wyszło pyyyyycha!

Przepis http://glutenfreeonashoestring.com/chocolate-mug-cake-gluten-free/
The shade, the shade of it all.

Jak pisać NA SZARO?

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2362
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Franka » 04 wrz 2016, 18:10

Cukinia kiszona.
Jeśli ktoś jeszcze ma w ogródku i się marnuje to polecam ukisić cukinie tak jak ogórki kiszone.
Umyć, pokroić na mniejsze części aby weszły do słoja, dodać czosnek, koper, chrzan i inne przyprawy i zalać wodą z solą jak do ogórków. Postępować tak jak z kiszeniem ogórków.
Jeśli bardzo stara, wielka to obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne.
Uwaga! Nie wiem czy nadaje się do przechowywania na dłużej ale na pewno już po kilku dniach można jeść.
Można pokroić w plasterki, w kostkę, można utrzeć na tarce, zanim trafi do słoika czy kamiennego gara.
Kiszonki to naturalne probiotyki.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1795
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Na słodko i na słono

Postautor: amelj » 05 wrz 2016, 19:37

Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Cukinia kiszona.
Jeśli ktoś jeszcze ma w ogródku i się marnuje to polecam ukisić cukinie tak jak ogórki kiszone.
Umyć, pokroić na mniejsze części aby weszły do słoja, dodać czosnek, koper, chrzan i inne przyprawy i zalać wodą z solą jak do ogórków. Postępować tak jak z kiszeniem ogórków.
Jeśli bardzo stara, wielka to obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne.
Uwaga! Nie wiem czy nadaje się do przechowywania na dłużej ale na pewno już po kilku dniach można jeść.
Można pokroić w plasterki, w kostkę, można utrzeć na tarce, zanim trafi do słoika czy kamiennego gara.
Kiszonki to naturalne probiotyki.


Jak to smakuje? :love:
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2362
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Franka » 05 wrz 2016, 19:49

amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Cukinia kiszona.
Jeśli ktoś jeszcze ma w ogródku i się marnuje to polecam ukisić cukinie tak jak ogórki kiszone.
Umyć, pokroić na mniejsze części aby weszły do słoja, dodać czosnek, koper, chrzan i inne przyprawy i zalać wodą z solą jak do ogórków. Postępować tak jak z kiszeniem ogórków.
Jeśli bardzo stara, wielka to obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne.
Uwaga! Nie wiem czy nadaje się do przechowywania na dłużej ale na pewno już po kilku dniach można jeść.
Można pokroić w plasterki, w kostkę, można utrzeć na tarce, zanim trafi do słoika czy kamiennego gara.
Kiszonki to naturalne probiotyki.


Jak to smakuje? :love:


Podobnie jak kiszone ogórki. Smaczne jest. I zdrowe. Jeśli masz to spróbuj ukisić w małym słoiczku aby spróbować smaku.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1795
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Na słodko i na słono

Postautor: amelj » 05 wrz 2016, 20:29

Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Cukinia kiszona.
Jeśli ktoś jeszcze ma w ogródku i się marnuje to polecam ukisić cukinie tak jak ogórki kiszone.
Umyć, pokroić na mniejsze części aby weszły do słoja, dodać czosnek, koper, chrzan i inne przyprawy i zalać wodą z solą jak do ogórków. Postępować tak jak z kiszeniem ogórków.
Jeśli bardzo stara, wielka to obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne.
Uwaga! Nie wiem czy nadaje się do przechowywania na dłużej ale na pewno już po kilku dniach można jeść.
Można pokroić w plasterki, w kostkę, można utrzeć na tarce, zanim trafi do słoika czy kamiennego gara.
Kiszonki to naturalne probiotyki.


Jak to smakuje? :love:


Podobnie jak kiszone ogórki. Smaczne jest. I zdrowe. Jeśli masz to spróbuj ukisić w małym słoiczku aby spróbować smaku.


Chyba się skuszę :skacze: A ile soli na powiedzmy duży słoik? :torba: Nigdy nie kisiłam :torba:
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2362
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Franka » 05 wrz 2016, 20:55

amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość


Jak to smakuje? :love:


Podobnie jak kiszone ogórki. Smaczne jest. I zdrowe. Jeśli masz to spróbuj ukisić w małym słoiczku aby spróbować smaku.


Chyba się skuszę :skacze: A ile soli na powiedzmy duży słoik? :torba: Nigdy nie kisiłam :torba:


Ja dawałam płaską łyżkę soli na litr wody. Ilość wody zależy od tego ile się zmieści w słoik kawałków cukinii. Najpierw włożyć cukinię trzeba do słoja, dodatki w postaci czosnku, kopru i przypraw. A potem dopełnić osolona wodą.
Wodę dawałam z Biedronki z 5 litrowej butli i sól himalajską. Najlepsza do kiszenia jest sól gruba, kamienna.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1795
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Na słodko i na słono

Postautor: amelj » 05 wrz 2016, 20:56

Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość


Podobnie jak kiszone ogórki. Smaczne jest. I zdrowe. Jeśli masz to spróbuj ukisić w małym słoiczku aby spróbować smaku.


Chyba się skuszę :skacze: A ile soli na powiedzmy duży słoik? :torba: Nigdy nie kisiłam :torba:


Ja dawałam płaską łyżkę soli na litr wody. Ilość wody zależy od tego ile się zmieści w słoik kawałków cukinii. Najpierw włożyć cukinię trzeba do słoja, dodatki w postaci czosnku, kopru i przypraw. A potem dopełnić osolona wodą.
Wodę dawałam z Biedronki z 5 litrowej butli i sól himalajską. Najlepsza do kiszenia jest sól gruba, kamienna.


Dziękować :skacze: W weekend się zabiorę :jupi:
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość