Na słodko i na słono

Gotowanie, pieczenie, ulubione napoje, najlepsze przepisy
Awatar użytkownika
thirky
Posty: 55
Rejestracja: 10 lip 2016, 11:29

Na słodko i na słono

Postautor: thirky » 10 lip 2016, 13:11

Wątek do dzielenia się przepisami i innymi takimi dla wszystkich fanów gotowania i pieczenia.



Wysłane z mojego Robin przy użyciu Tapatalka

caro
Posty: 187
Rejestracja: 10 lip 2016, 12:23

Re: Na słodko i na słono

Postautor: caro » 10 lip 2016, 13:17

Oo sub

Awatar użytkownika
MagicznaMałgorzata
Posty: 682
Rejestracja: 09 lip 2016, 19:05
Lokalizacja: Prawie Góry

Re: Na słodko i na słono

Postautor: MagicznaMałgorzata » 10 lip 2016, 13:34

O. Fajnie.chociaż ja ostatnio siedzę w przetworach.

wysłane telepatycznie
Zakonna i spółka

Awatar użytkownika
SALIX
Administrator
Posty: 4292
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:12

Re: Na słodko i na słono

Postautor: SALIX » 10 lip 2016, 13:42

Zobaczyłam ten wątek i krzyknęłam "Jezu, moje muffinki!" :lol: Na szczęście się nie zjarały. Będę podczytywać :)
Insta
Blog podróżniczy Kraków: kopiec Wandy
Blog makijażowy pędzle do makijażu Donegal

zuz.ka
Posty: 920
Rejestracja: 09 lip 2016, 8:21

Re: Na słodko i na słono

Postautor: zuz.ka » 10 lip 2016, 14:11

To zacznę pytaniem: co zabieracie do pracy/na uczelnię do jedzenia? Szukam przepisów na potrawy, ktorych nie trzeba podgrzewać i będą sycące. Kasze z warzywami dadzą radę?

Awatar użytkownika
thirky
Posty: 55
Rejestracja: 10 lip 2016, 11:29

Re: Na słodko i na słono

Postautor: thirky » 10 lip 2016, 14:13

Ja lubię pieczony ryż z jabłkami i bitą śmietaną. Robię sobie wieczorem a rano biorę na uczelnię, dalej jest pycha :)

Wysłane z mojego Robin przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Domcia2605
Posty: 581
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:33

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Domcia2605 » 10 lip 2016, 14:16

zuz.ka pisze:To zacznę pytaniem: co zabieracie do pracy/na uczelnię do jedzenia? Szukam przepisów na potrawy, ktorych nie trzeba podgrzewać i będą sycące. Kasze z warzywami dadzą radę?


Polecam kanał ugotowani.tv, mają kilka pomysłów zamiast kanapki do pracy.

np.


Awatar użytkownika
neflim
Posty: 107
Rejestracja: 09 lip 2016, 18:59
Lokalizacja: Transylwania

Re: Na słodko i na słono

Postautor: neflim » 10 lip 2016, 14:25

zuz.ka pisze:To zacznę pytaniem: co zabieracie do pracy/na uczelnię do jedzenia? Szukam przepisów na potrawy, ktorych nie trzeba podgrzewać i będą sycące. Kasze z warzywami dadzą radę?

Fajną opcją są spring rollsy. Robię wieczorem, wrzucam co mam pod ręką, np rukole, marchewkę, jajka na twardo zamiast kurczaka <3, sos w osobny pojemnik, et voilà. Trzeba tylko pamiętać żeby każdą sztukę od drugiej oddzielić sreberkiem.

Timon i Pumba
Posty: 1308
Rejestracja: 09 lip 2016, 12:00

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Timon i Pumba » 10 lip 2016, 14:40

Salix, z czym muffinki? U mnie sezon na czerwone porzeczki :D

zuz.ka pisze:To zacznę pytaniem: co zabieracie do pracy/na uczelnię do jedzenia? Szukam przepisów na potrawy, ktorych nie trzeba podgrzewać i będą sycące. Kasze z warzywami dadzą radę?


Kasze jak najbardziej - ale oprócz z warzywami polecam też na słodko (mnie smakuje np. kuskus z miodem i owocami - w dodatku to da się w polowych warunkach zrobić na miejscu na ciepło jak ma się czajnik, starczy zalać wodą)
Standardowo oczywiście kanapki :lol: ale staram się żeby były takie napakowane i ładne niczym z jakiegoś subwaya a nie bułka w której więcej jest masła niż innych dodatków
Tortille ale nie w całości bo się rozlatują - ja robię roladki, zostawiam na noc zawinięte w rulon w folii aluminiowej i później kroję w grube plastry, można przebic wykałaczkami żeby na pewno się nie rozsypały
Różne placki/omlety: np. jajko, płatki owsiane i banan
Płatki owsiane z jogurtem, rodzynkami i owocami

A poza tym mam ostatnio fazę na wszystko z cukinii :D

Najpierw były placki z cukinii: starta cukinia, jajko, czasem łyżka mąki, do tego różne inne warzywa: cebula, pomidory, papryka; czasem jeszcze wrzucałam w to "ciasto" szynkę czy pieczarki; i to smażyłam

Później była pizza ze startą cukinią i ze wszystkimi serami jakie miałam w lodówce (cukinię najlepiej ścierać na sam wierzch wtedy nie będzie za mokra po upieczeniu)

Teraz na topie są pieczone frytki z cukinii :D Gdzieś mi mignął przepis ale nie wiem gdzie i nie mogę go znaleźć, mówi się trudno
Najpierw kroi się cukinię :D moim zdaniem im cieńsze frytki tym lepsza imitacja ziemniaczanych
Później moczy się to w rozbitym jajku
Opcjonalnie, ale polecam bo to daje chrupiący efekt: obtoczyć w bułce tartej (tylko nie jakoś mega grubo) albo jakichś zmielonych płatkach
I nie pamiętam ile to się ma piec :D Ostatnio piekłam na oślep najpierw 20 minut w niecałych 200 stopniach, ale musiałam jeszcze na kilka minut zostawić na 250 stopni
A zjadam to z sosem czosnkowym (czosnek+jogurt+trochę majonezu)

Awatar użytkownika
SALIX
Administrator
Posty: 4292
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:12

Re: Na słodko i na słono

Postautor: SALIX » 10 lip 2016, 14:50

Timon i Pumba pisze:Salix, z czym muffinki? U mnie sezon na czerwone porzeczki :D



z daktlylami i rodzynkami ;) Czerwone porzeczki bardzo lubię (brakuje mi tu emotki oblizującej się, szukam jakichś fajnych, ale ciężko :( )
Insta
Blog podróżniczy Kraków: kopiec Wandy
Blog makijażowy pędzle do makijażu Donegal

Awatar użytkownika
Domcia2605
Posty: 581
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:33

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Domcia2605 » 10 lip 2016, 14:51

A robiłyście kiedyś muffinki na wytrawnie? Macie jakieś sprawdzone przepisy? :)

Awatar użytkownika
neflim
Posty: 107
Rejestracja: 09 lip 2016, 18:59
Lokalizacja: Transylwania

Re: Na słodko i na słono

Postautor: neflim » 10 lip 2016, 14:54

Domcia2605 pisze:A robiłyście kiedyś muffinki na wytrawnie? Macie jakieś sprawdzone przepisy? :)

Tylko pizze w wersji muffinkowej, liczy się? :D

Awatar użytkownika
Domcia2605
Posty: 581
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:33

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Domcia2605 » 10 lip 2016, 14:55

Zaintrygowałaś mnie :D

Awatar użytkownika
MagicznaMałgorzata
Posty: 682
Rejestracja: 09 lip 2016, 19:05
Lokalizacja: Prawie Góry

Re: Na słodko i na słono

Postautor: MagicznaMałgorzata » 10 lip 2016, 15:04

Ja robilam. Właśnie coś a la pizza. Z pieczarkami w środku i serem na wierzchu. Do ciasta dodałam przyprawę do pizzy

wysłane telepatycznie
Zakonna i spółka

Awatar użytkownika
Mcfassy
Posty: 288
Rejestracja: 09 lip 2016, 15:57

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Mcfassy » 10 lip 2016, 15:10

Wątek dla mnie. :D Jutro się biorę za pieczenie bananowego brownie http://www.mojewypieki.com/przepis/bananowe-brownie zawsze dodaję do niego więcej miodu lub mleczną czekoladę, bo wolę ciut słodsze. Jest boskie, robi się w chwilę, no i muszę jutro przewieźć to ciasto 200km, więc brownie sprawdzi się idealnie.

Awatar użytkownika
zivah
Posty: 195
Rejestracja: 09 lip 2016, 0:58

Re: Na słodko i na słono

Postautor: zivah » 10 lip 2016, 15:16

Ja polecam szybki omlet, dobry na słodko czy słono potrzebne są dwa składniki plus przyprawy. Jajko należy rozmieszać i dorzucić płatki owsiane. Jak chcecie zjeść to na słono to dodajcie kucharek/sól/papryki/curry co tam chcecie. Ja robię często z ketchupem. Na słodko można dodać słodzik/miód/cukier/kakao/cynamon itd. Potem usmażyć (można na oleju lub bez) i dodać składniki na wierzch: jakieś warzywa/owoce, można polać sosem. Pełna dowolność. Moje ulubione śniadanie a i do pudełka można zapakować ;)

A jeśli już przepaść i pustka między nami, to tylko taka na sekundę.
Między ustami a ustami


Tu sobie Gram :brzydal:

Awatar użytkownika
MagicznaMałgorzata
Posty: 682
Rejestracja: 09 lip 2016, 19:05
Lokalizacja: Prawie Góry

Re: Na słodko i na słono

Postautor: MagicznaMałgorzata » 10 lip 2016, 15:19

Na obiad. Dwie małe cukinie, dwa pomidory, czosnek, papryka w proszku (najlepiej wędzona)pieprz i sól. Cukinie obrać i pokroić w plasterki, poddusić/podsmażyć na patelni, dodać pomidory i przyprawy, przykryć. dusić na małym ogniu. Gotowe. Ja jem z makaronem i dodaję ser owczy albo kozi.
Zakonna i spółka

Awatar użytkownika
meeow
Posty: 102
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:36
Lokalizacja: Tam, gdzie diabeł mówi dobranoc

Re: Na słodko i na słono

Postautor: meeow » 10 lip 2016, 15:37

Timon i Pumba pisze:A poza tym mam ostatnio fazę na wszystko z cukinii :D


Ja też! Leczo, krem z cukinii, a teraz się zajadam makaronem z cukinii, czytaj: cukinia cieniutko obrana obieraczką do warzyw, z różnego rodzaju sosami <3 I teraz wiem, że koniecznie muszę wypróbować placków z cukinii.

Awatar użytkownika
thirky
Posty: 55
Rejestracja: 10 lip 2016, 11:29

Re: Na słodko i na słono

Postautor: thirky » 10 lip 2016, 16:03

Ja pewnie będę tu ekspertem od niezdrowego żarcia D: ale ostatnio zajadam się słodkim popcornem, coś pięknego. Najpierw robię popcorn, a potem zalewam karmelem i mieszam. Karmel: masło, miód i cukier w proporcjach "na oko" gotowane aż do uzyskania takiego głębokiego złotego koloru. Cudooooo

Urozmaiciłam też sobie zwykłą lemoniadę woda + cytryna + mięta + cukier dodając plasterki jabłka i uwielbiam!

Awatar użytkownika
thirky
Posty: 55
Rejestracja: 10 lip 2016, 11:29

Re: Na słodko i na słono

Postautor: thirky » 10 lip 2016, 16:04

Co do cukinii to najczęściej kroję na plastry, solę, obtaczam w mące, jajku, bułce i smażę, proste i pyszne (;


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość