Porady kulinarne

Gotowanie, pieczenie, ulubione napoje, najlepsze przepisy
Awatar użytkownika
Axis mundi
Posty: 570
Rejestracja: 21 lip 2016, 14:19
Lokalizacja: na osi świata

Re: Porady kulinarne

Postautor: Axis mundi » 12 gru 2016, 22:43

benz pisze:Połówka papryki, jedna mała cebula [ale naprawdę mała], czosnku zazwyczaj daję 2/3 ząbki, ale to dlatego, że rodzinka się lubuje. Reszta na oko, po którymś zrobieniu wyczułam jakie proporcje najlepiej mi grają. Jeśli lubisz ostre jedzenie to fajnego smaku nada chilli, ja nie lubię, więc sobie daruje, ale niemężowi wchodzi najbardziej właśnie z nutką ostrości.

Ja uwielbiam czosnek. Dodawałabym go nawet do kawy ;)
Z cytryną mam problemy (i octem balsamicznym). Nigdy nie mogę trafić tak, żeby było OK. Na 1 awokado łyżeczka soku? Łyżka?
Obrazek

Awatar użytkownika
benz
Posty: 667
Rejestracja: 21 lip 2016, 1:19

Re: Porady kulinarne

Postautor: benz » 12 gru 2016, 23:23

Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomość
benz pisze:Połówka papryki, jedna mała cebula [ale naprawdę mała], czosnku zazwyczaj daję 2/3 ząbki, ale to dlatego, że rodzinka się lubuje. Reszta na oko, po którymś zrobieniu wyczułam jakie proporcje najlepiej mi grają. Jeśli lubisz ostre jedzenie to fajnego smaku nada chilli, ja nie lubię, więc sobie daruje, ale niemężowi wchodzi najbardziej właśnie z nutką ostrości.

Ja uwielbiam czosnek. Dodawałabym go nawet do kawy ;)
Z cytryną mam problemy (i octem balsamicznym). Nigdy nie mogę trafić tak, żeby było OK. Na 1 awokado łyżeczka soku? Łyżka?

poszłabym w kierunku łyżeczki :) ta cytrynka jest ledwo ledwo wyczuwalna :) czosnek moja miłość <3

Awatar użytkownika
pesstka90
Posty: 257
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:36

Re: Porady kulinarne

Postautor: pesstka90 » 17 sty 2017, 23:19

Dziewczyny macie jakieś ciekawe, sprawdzone przepisy na farsz do krokietów? Wymyśliłam sobie na imprezę i część chcę zrobić klasycznie, z mięsem i kapustą, ale chcę też na drugi jakiś mniej oblatany sposób podać. Ktoś coś? :)
________________________________________________________________________________________________________

"Wiara w zwycięstwo źródłem sukcesu." - H.J. Wagner


http://www.pocisk.org


zuz.ka
Posty: 921
Rejestracja: 09 lip 2016, 8:21

Re: Porady kulinarne

Postautor: zuz.ka » 18 sty 2017, 8:18

pesstka90 pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Dziewczyny macie jakieś ciekawe, sprawdzone przepisy na farsz do krokietów? Wymyśliłam sobie na imprezę i część chcę zrobić klasycznie, z mięsem i kapustą, ale chcę też na drugi jakiś mniej oblatany sposób podać. Ktoś coś? :)

Żółty ser, pieczarki i trochę boczku :D

Awatar użytkownika
pesstka90
Posty: 257
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:36

Re: Porady kulinarne

Postautor: pesstka90 » 18 sty 2017, 11:08

zuz.ka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
pesstka90 pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Dziewczyny macie jakieś ciekawe, sprawdzone przepisy na farsz do krokietów? Wymyśliłam sobie na imprezę i część chcę zrobić klasycznie, z mięsem i kapustą, ale chcę też na drugi jakiś mniej oblatany sposób podać. Ktoś coś? :)

Żółty ser, pieczarki i trochę boczku :D

:roza: Dzięki. Obczaiłam też spoko z soczewicą i papryką - będę próbować ;)
________________________________________________________________________________________________________

"Wiara w zwycięstwo źródłem sukcesu." - H.J. Wagner


http://www.pocisk.org


Awatar użytkownika
nietopesz
Posty: 359
Rejestracja: 13 lip 2016, 10:40

Re: Porady kulinarne

Postautor: nietopesz » 23 kwie 2017, 10:35

Macie jakiś pomysł na niezbyt dobre winogrona?
Nie chcę ich wyrzucać, może zmiksować z innymi owocami?
Mijaj zdrów otwarte okna

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2155
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Porady kulinarne

Postautor: Franka » 23 kwie 2017, 12:40

nietopesz pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Macie jakiś pomysł na niezbyt dobre winogrona?
Nie chcę ich wyrzucać, może zmiksować z innymi owocami?


Można zmiksować o ile nie mają zbyt dużych pestek.
Można wycisnąć z nich sok i domieszać do innego, można wrzucić na wrzątek i ugotować kompot.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość