Porady kulinarne

Gotowanie, pieczenie, ulubione napoje, najlepsze przepisy
Awatar użytkownika
ktrzn
Posty: 3899
Rejestracja: 10 lip 2016, 20:20

Re: Porady kulinarne

Postautor: ktrzn » 31 paź 2016, 8:09

więc

radziłabym Ci sie zaopatrzyć w zapas rzeczy nie psujących się. Nie chodzi tylko o makaron, płatki, kasze, ale po sztuce (zależnie co jesz) oliwek, suszonych pomidorów, masła orzechowego, tuńczyka w puszce, fasoli, pestki dyni, słoneczka, przecieru pomidorowego, orzechów. Wtedy jesli zawsze zadbasz, żeby mieć warzywa i owoce zawsze coś wykombinujesz i nie będzie głodna :)

Przydadzą się też zmielone płatki owsiane, które są dobre do zagęszczenia czegoś albo do placków owsianych.

Żeby codziennie jeść cos innego, a gotować obiad co dwa dni warto zrobić "bazę" np. w postaci pieczonej ryby czy co tam jest akurat Twoim konkretniejszym dodatkiem i pierwszego dnia dorobić sos (najprostszy to przecier pomidorowy, jogurt grecki lub mleko kokosowe zagęszczone wspomnianymi płatkami owsianymi, cebula i przyprawy: trochę miodu, ziół, sól, pieprz), a drugiego np. pójść w grillowane warzywa.

W celu podrasowania smaku potraw, kiedy czujesz, że mają mało smaku warto mieć pod ręką suszoną wędzoną paprykę w proszku, wędzone śliwki, sos sojowy, płatki drożdżowe.

Z potraw jednogarnkowych, które gotują się same, a są bezmięsne warto namoczyć zawczasu warzywa strączkowe. Jeśli interesują Cię też konkretne przepisy to daj znać :roza:

Jeśli chodzi o sałatki typu "lanczowego". Najlepiej wziąć zawsze jakiś konkretniejszy dodatek np. wędzoną rybę, tuńczyka, tofu, warzywo strączkowe np. fasolę lub jajka. Tu warto planować i jeśli coś masz z obiadu to dodać do owej sałatki. Jak masz już ten konkret to najmniej krojenia będzie jak dodasz zieleninę, coś zdrowo-tłuszczowego (pastki, awokado, oliwki) i do tego co masz/lubisz z warzyw i owoców.

Do tego możesz zrobić dressing. W sieci jest dużo przecisów, ale uniwersalnie zawsze warto dodać trochę wody, czegoś kwaśnego (cytryna, ocet jabłkowy), sól, pieprz, oliwę albo olej np. lniany albo zblendowane awokado, odrobinę czegoś słodkiego np. miodu, trochę papryki. Na tej bazie można pokombinować z dodawaniem sosu sojowego, musztardy albo koncentratu pomidorowego.

Pod kątem śniadań zawsze warto mieć wymieszane musli z dodatkatkami które się lubi lub co kilka tygodni upiec granolę

Dużo warzyw można wrzucić do piekarnika po szybkim pokrojeniu (np. cukinię, kalafior, ziemniaki, kwestia doprawienia; tutaj najprostszą marynatą do warzyw będzie odrobina oliwy, czosnek, sól, pieprz, papryka szuszona, zioła prowansalskie). Ze sprzętów przyda się porządny blender i grill elektryczny, gdzie możesz zależnie od programu grillować warzywa w plasterkach, mięso, ryby i różne inne rzeczy z prędkością prawie jak grzanki w opiekaczu. Z zup polecam zupy kremy np. kalafiorowa albo brokułowa, bo tu najmniej krojenia, wrzucasz, gotujesz i potem blendujesz.

fajnymi i szybkimi desero-śniadanio-podwieczorkami do owoców są np. zblendowane, namoczone wcześniej nerkowce z sokiem z cytryny i miodem/syropem klonowym albo kasza jaglana jw.

Jeśli coś Cię zainteresowało i chodzi Ci o dokładniejsze wyjaśnienie daj znać :roza:

Awatar użytkownika
Loony Blonde
Posty: 473
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:44

Re: Porady kulinarne

Postautor: Loony Blonde » 31 paź 2016, 15:00

ktrzn pisze:zobacz cytowaną wiadomość
więc

radziłabym Ci sie zaopatrzyć w zapas rzeczy nie psujących się. Nie chodzi tylko o makaron, płatki, kasze, ale po sztuce (zależnie co jesz) oliwek, suszonych pomidorów, masła orzechowego, tuńczyka w puszce, fasoli, pestki dyni, słoneczka, przecieru pomidorowego, orzechów. Wtedy jesli zawsze zadbasz, żeby mieć warzywa i owoce zawsze coś wykombinujesz i nie będzie głodna :)

Przydadzą się też zmielone płatki owsiane, które są dobre do zagęszczenia czegoś albo do placków owsianych.

Żeby codziennie jeść cos innego, a gotować obiad co dwa dni warto zrobić "bazę" np. w postaci pieczonej ryby czy co tam jest akurat Twoim konkretniejszym dodatkiem i pierwszego dnia dorobić sos (najprostszy to przecier pomidorowy, jogurt grecki lub mleko kokosowe zagęszczone wspomnianymi płatkami owsianymi, cebula i przyprawy: trochę miodu, ziół, sól, pieprz), a drugiego np. pójść w grillowane warzywa.

W celu podrasowania smaku potraw, kiedy czujesz, że mają mało smaku warto mieć pod ręką suszoną wędzoną paprykę w proszku, wędzone śliwki, sos sojowy, płatki drożdżowe.

Z potraw jednogarnkowych, które gotują się same, a są bezmięsne warto namoczyć zawczasu warzywa strączkowe. Jeśli interesują Cię też konkretne przepisy to daj znać :roza:

Jeśli chodzi o sałatki typu "lanczowego". Najlepiej wziąć zawsze jakiś konkretniejszy dodatek np. wędzoną rybę, tuńczyka, tofu, warzywo strączkowe np. fasolę lub jajka. Tu warto planować i jeśli coś masz z obiadu to dodać do owej sałatki. Jak masz już ten konkret to najmniej krojenia będzie jak dodasz zieleninę, coś zdrowo-tłuszczowego (pastki, awokado, oliwki) i do tego co masz/lubisz z warzyw i owoców.

Do tego możesz zrobić dressing. W sieci jest dużo przecisów, ale uniwersalnie zawsze warto dodać trochę wody, czegoś kwaśnego (cytryna, ocet jabłkowy), sól, pieprz, oliwę albo olej np. lniany albo zblendowane awokado, odrobinę czegoś słodkiego np. miodu, trochę papryki. Na tej bazie można pokombinować z dodawaniem sosu sojowego, musztardy albo koncentratu pomidorowego.

Pod kątem śniadań zawsze warto mieć wymieszane musli z dodatkatkami które się lubi lub co kilka tygodni upiec granolę

Dużo warzyw można wrzucić do piekarnika po szybkim pokrojeniu (np. cukinię, kalafior, ziemniaki, kwestia doprawienia; tutaj najprostszą marynatą do warzyw będzie odrobina oliwy, czosnek, sól, pieprz, papryka szuszona, zioła prowansalskie). Ze sprzętów przyda się porządny blender i grill elektryczny, gdzie możesz zależnie od programu grillować warzywa w plasterkach, mięso, ryby i różne inne rzeczy z prędkością prawie jak grzanki w opiekaczu. Z zup polecam zupy kremy np. kalafiorowa albo brokułowa, bo tu najmniej krojenia, wrzucasz, gotujesz i potem blendujesz.

fajnymi i szybkimi desero-śniadanio-podwieczorkami do owoców są np. zblendowane, namoczone wcześniej nerkowce z sokiem z cytryny i miodem/syropem klonowym albo kasza jaglana jw.

Jeśli coś Cię zainteresowało i chodzi Ci o dokładniejsze wyjaśnienie daj znać :roza:


Wow, dziękuję Ci za obszerny post. :roza:

Co do pogrubionych:
- Czy masło orzechowe można długo przechowywać otwarte? Wydawało mi się, że ma krótki termin do spożycia po otwarciu, dlatego nie kupowałam, bo nie miałabym do czego zużyć.
- Chętnie przyjmę porady dotyczące podrasowywania smaku potraw. Staram się nie korzystać z dodatków typu wegeta, ale nie wychodzi mi to dobrze.
- Poproszę o przepisy na dania jednogarnkowe :love:

Awatar użytkownika
ktrzn
Posty: 3899
Rejestracja: 10 lip 2016, 20:20

Re: Porady kulinarne

Postautor: ktrzn » 01 lis 2016, 4:53

masło orzechowe może długo stać, byle w lodówce. kilka tygodni spokojnie

zuz.ka
Posty: 921
Rejestracja: 09 lip 2016, 8:21

Re: Porady kulinarne

Postautor: zuz.ka » 02 lis 2016, 8:50

Jedno z moich ulubionych dań, które jest sycące, łatwe w przygotowaniu i nie pozostawia góry garów do umycia: cebulę, czosnek, marchewkę pokrojoną w kostkę, małe kawałki brokuła, cukinię podsmażam na oliwie, wsypuję suchy ryż i czerwoną soczewicę; chwilę smażę, zalewam bulionem/wodą i przecierem pomidorowym, wsypuję cieciorkę z puszki, doprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką i wędzoną słodką papryką, przykrywam i duszę do momentu, kiedy ryż i soczewica będą miękkie.

Awatar użytkownika
Kumiho
Posty: 2729
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:36
Ranga alternatywna: Zła Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Re: Porady kulinarne

Postautor: Kumiho » 02 lis 2016, 9:16

zuz.ka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Jedno z moich ulubionych dań, które jest sycące, łatwe w przygotowaniu i nie pozostawia góry garów do umycia: cebulę, czosnek, marchewkę pokrojoną w kostkę, małe kawałki brokuła, cukinię podsmażam na oliwie, wsypuję suchy ryż i czerwoną soczewicę; chwilę smażę, zalewam bulionem/wodą i przecierem pomidorowym, wsypuję cieciorkę z puszki, doprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką i wędzoną słodką papryką, przykrywam i duszę do momentu, kiedy ryż i soczewica będą miękkie.


Brzmi pysznie, musze zrobić.
The shade, the shade of it all.

Jak pisać NA SZARO?

Awatar użytkownika
Axis mundi
Posty: 573
Rejestracja: 21 lip 2016, 14:19
Lokalizacja: na osi świata

Re: Porady kulinarne

Postautor: Axis mundi » 11 lis 2016, 15:38

zuz.ka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Jedno z moich ulubionych dań, które jest sycące, łatwe w przygotowaniu i nie pozostawia góry garów do umycia: cebulę, czosnek, marchewkę pokrojoną w kostkę, małe kawałki brokuła, cukinię podsmażam na oliwie, wsypuję suchy ryż i czerwoną soczewicę; chwilę smażę, zalewam bulionem/wodą i przecierem pomidorowym, wsypuję cieciorkę z puszki, doprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką i wędzoną słodką papryką, przykrywam i duszę do momentu, kiedy ryż i soczewica będą miękkie.

Masz coś jeszcze takiego?
Zrobiliśmy i chłop się zakochał w ciecierzycy i soczewicy (jakoś dotąd omijanych, nie wiem łaj?) :cool:
Obrazek

bedlamite
Posty: 71
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:37

Re: Porady kulinarne

Postautor: bedlamite » 18 lis 2016, 12:59

Też to wczoraj zrobiłam! I o mamo, jakie to obłędnie pyszne!

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
;)

zuz.ka
Posty: 921
Rejestracja: 09 lip 2016, 8:21

Re: Porady kulinarne

Postautor: zuz.ka » 18 lis 2016, 13:52

Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomość
zuz.ka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Jedno z moich ulubionych dań, które jest sycące, łatwe w przygotowaniu i nie pozostawia góry garów do umycia: cebulę, czosnek, marchewkę pokrojoną w kostkę, małe kawałki brokuła, cukinię podsmażam na oliwie, wsypuję suchy ryż i czerwoną soczewicę; chwilę smażę, zalewam bulionem/wodą i przecierem pomidorowym, wsypuję cieciorkę z puszki, doprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką i wędzoną słodką papryką, przykrywam i duszę do momentu, kiedy ryż i soczewica będą miękkie.

Masz coś jeszcze takiego?
Zrobiliśmy i chłop się zakochał w ciecierzycy i soczewicy (jakoś dotąd omijanych, nie wiem łaj?) :cool:

posting.php?mode=quote&f=17&p=26729
O jak fajnie, że Wam smakuje :D To danie, które wymyśliłam z lenistwa, bo nie chciało mi się zmywać garnków :torba: Dzisiaj miałam je na zimno na uczelni i też daje radę :)

Z podobnych rzeczy próbowałam robić kaszę pęczak z marchewką, groszkiem, cukinią, ale nie jest to aż tak dobre.

Awatar użytkownika
Axis mundi
Posty: 573
Rejestracja: 21 lip 2016, 14:19
Lokalizacja: na osi świata

Re: Porady kulinarne

Postautor: Axis mundi » 18 lis 2016, 14:07

zuz.ka pisze:Z podobnych rzeczy próbowałam robić kaszę pęczak z marchewką, groszkiem, cukinią, ale nie jest to aż tak dobre.

A ja jakąś resztkę, odsmażyłam na patelni z ziemniakami. Jaka ciecierzyca jest fajna w wersji odsmażonej, nabiera charrrakterku.
Mam gdzieś przepis Nigelli na orzeszki ziemne zapiekane w posypce przypraw, tak się zastanawiam, czy nie zrobić w ten sposób cieciorki? Chyba będzie fajna, nie?
Obrazek

zuz.ka
Posty: 921
Rejestracja: 09 lip 2016, 8:21

Re: Porady kulinarne

Postautor: zuz.ka » 18 lis 2016, 15:54

Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomość
zuz.ka pisze:Z podobnych rzeczy próbowałam robić kaszę pęczak z marchewką, groszkiem, cukinią, ale nie jest to aż tak dobre.

A ja jakąś resztkę, odsmażyłam na patelni z ziemniakami. Jaka ciecierzyca jest fajna w wersji odsmażonej, nabiera charrrakterku.
Mam gdzieś przepis Nigelli na orzeszki ziemne zapiekane w posypce przypraw, tak się zastanawiam, czy nie zrobić w ten sposób cieciorki? Chyba będzie fajna, nie?

Widziałam kiedyś przepis na pieczoną cieciorkę. Moja współlokatorka znalazła kiedyś taką w lidlu :)

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2159
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Porady kulinarne

Postautor: Franka » 19 lis 2016, 9:12

Wersja na słodko.
Załączniki
14591604_789712794465593_6918075203878125542_n.jpg
14591604_789712794465593_6918075203878125542_n.jpg (69.98 KiB) Przejrzano 1849 razy
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
Loony Blonde
Posty: 473
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:44

Re: Porady kulinarne

Postautor: Loony Blonde » 19 lis 2016, 22:28

http://ervegan.com/2015/11/najlatwiejsze-kulki-mocy/

Moja mama niedawno robiła, wychodzą bardzo dobre. I łatwo się je robi.

Awatar użytkownika
Loony Blonde
Posty: 473
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:44

Re: Porady kulinarne

Postautor: Loony Blonde » 08 gru 2016, 13:32

Szukam sprawdzonych przepisów z awokado. Chciałabym je wprowadzić do diety, ale nie lubię ich smaku. Pomyślałam, że na początek spróbuję czymś doprawiać i może z czasem mi posmakuje.

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2159
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Porady kulinarne

Postautor: Franka » 08 gru 2016, 15:53

Loony Blonde pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Szukam sprawdzonych przepisów z awokado. Chciałabym je wprowadzić do diety, ale nie lubię ich smaku. Pomyślałam, że na początek spróbuję czymś doprawiać i może z czasem mi posmakuje.


Można zrobić koktajl owocowy, warzywny i dodać awokado.
Można do sałatek wkroić.
Sałatka z pokrojonego awokado pokropionego po pokrojeniu sokiem z cytryny aby nie ciemniało, pomidorów, sałaty lodowej porwanej na drobniejsze części i to skropić dobrym olejem, oliwą.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
Loony Blonde
Posty: 473
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:44

Re: Porady kulinarne

Postautor: Loony Blonde » 08 gru 2016, 17:06

Nie pomyślałam o koktajlach. To może być dobry pomysł. Zabiję ten smak owocami.

Awatar użytkownika
Kumiho
Posty: 2729
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:36
Ranga alternatywna: Zła Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Re: Porady kulinarne

Postautor: Kumiho » 08 gru 2016, 17:34

Loony Blonde pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Nie pomyślałam o koktajlach. To może być dobry pomysł. Zabiję ten smak owocami.


Można też zrobić pudding czekoladowy, wtedy nie smakuje awokado tylko czekoladą

The shade, the shade of it all.

Jak pisać NA SZARO?

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2159
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Porady kulinarne

Postautor: Franka » 08 gru 2016, 17:46

Jeszcze można różne pasty do chleba np. zmiksować z łososiem wędzonym, pomidorami suszonymi, papryką, przyprawami, zieloną pietruszką.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
benz
Posty: 667
Rejestracja: 21 lip 2016, 1:19

Re: Porady kulinarne

Postautor: benz » 12 gru 2016, 12:58

Loony Blonde pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Szukam sprawdzonych przepisów z awokado. Chciałabym je wprowadzić do diety, ale nie lubię ich smaku. Pomyślałam, że na początek spróbuję czymś doprawiać i może z czasem mi posmakuje.

Ja robię regularnie pastę do kanapek:awokado, drobno posiekana papryka, cebulka, duuużo czosnku, prażone pestki słonecznika, sok z cytryny, sół himalajska i pieprz -yummy, aż jutro zrobię :D

Awatar użytkownika
Axis mundi
Posty: 573
Rejestracja: 21 lip 2016, 14:19
Lokalizacja: na osi świata

Re: Porady kulinarne

Postautor: Axis mundi » 12 gru 2016, 13:54

benz pisze:Ja robię regularnie pastę do kanapek:awokado, drobno posiekana papryka, cebulka, duuużo czosnku, prażone pestki słonecznika, sok z cytryny, sół himalajska i pieprz -yummy, aż jutro zrobię :D

A dokładniejsze proporcje? W znaczeniu ile soku z cytryny na 1 awokado (nigdy nie mogę utrafić)? Papryka cała na 1 aw.?
Obrazek

Awatar użytkownika
benz
Posty: 667
Rejestracja: 21 lip 2016, 1:19

Re: Porady kulinarne

Postautor: benz » 12 gru 2016, 14:00

Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomość
benz pisze:Ja robię regularnie pastę do kanapek:awokado, drobno posiekana papryka, cebulka, duuużo czosnku, prażone pestki słonecznika, sok z cytryny, sół himalajska i pieprz -yummy, aż jutro zrobię :D

A dokładniejsze proporcje? W znaczeniu ile soku z cytryny na 1 awokado (nigdy nie mogę utrafić)? Papryka cała na 1 aw.?

Połówka papryki, jedna mała cebula [ale naprawdę mała], czosnku zazwyczaj daję 2/3 ząbki, ale to dlatego, że rodzinka się lubuje. Reszta na oko, po którymś zrobieniu wyczułam jakie proporcje najlepiej mi grają. Jeśli lubisz ostre jedzenie to fajnego smaku nada chilli, ja nie lubię, więc sobie daruje, ale niemężowi wchodzi najbardziej właśnie z nutką ostrości.


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość