Porady kulinarne

Gotowanie, pieczenie, ulubione napoje, najlepsze przepisy
Awatar użytkownika
Loony Blonde
Posty: 473
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:44

Porady kulinarne

Postautor: Loony Blonde » 26 paź 2016, 14:39

Wątek, w którym początkujące kucharki mogą poprosić o radę bardziej doświadczonych koleżanek.

Mój problem jest taki, że nie lubię przyrządzać posiłków. Swoją obecność w kuchni ograniczam do minimum. Staram się jednak w miarę zdrowo odżywiać i nie jeść gotowych dań.

Proszę, polećcie mi szybkie i proste dania. Takie, które sprawdzają się u Was najlepiej, gdy nie macie czasu lub chęci na gotowanie, a chcecie zjeść coś ciepłego. Chciałabym graniczyć ilość mięsa w diecie, więc dania wegetariańskie są mile widziane.

Czy macie jakieś sprawdzone sałatki z kilku składników, których krojenie nie zajmuje wieczności?

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2154
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Porady kulinarne

Postautor: Franka » 26 paź 2016, 17:03

Loony Blonde pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Wątek, w którym początkujące kucharki mogą poprosić o radę bardziej doświadczonych koleżanek.

Mój problem jest taki, że nie lubię przyrządzać posiłków. Swoją obecność w kuchni ograniczam do minimum. Staram się jednak w miarę zdrowo odżywiać i nie jeść gotowych dań.

Proszę, polećcie mi szybkie i proste dania. Takie, które sprawdzają się u Was najlepiej, gdy nie macie czasu lub chęci na gotowanie, a chcecie zjeść coś ciepłego. Chciałabym graniczyć ilość mięsa w diecie, więc dania wegetariańskie są mile widziane.

Czy macie jakieś sprawdzone sałatki z kilku składników, których krojenie nie zajmuje wieczności?


W tym dziale jest wątek "Lunch do pracy/szkoły."
Jest tam kilka propozycji sałatek a także link do bloga z ciekawymi propozycjami.

Dla mnie szybka jest sałatka z tuńczyka.
Wystarczy pokroić drobno cebulę, zetrzeć na tarce ogórek kiszony, dodać z puszek groszek i tuńczyka, majonez, musztardę, przyprawy, wymieszać, posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki i gotowe.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
Loony Blonde
Posty: 473
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:44

Re: Porady kulinarne

Postautor: Loony Blonde » 26 paź 2016, 17:06

Dzięki. Czasem taką robię, dodaję jeszcze jajka.

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2154
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Porady kulinarne

Postautor: Franka » 26 paź 2016, 17:33

Loony Blonde pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Dzięki. Czasem taką robię, dodaję jeszcze jajka.


Ja też dodaję czasem. Czasem jako pokrojone w całości a czasem gotowane, przepołowione jajka opróżniam z żółtek i części białka w takie miseczki z białek nakładam sałatkę. A żółtko z częścią białka do sałatki.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
Loony Blonde
Posty: 473
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:44

Re: Porady kulinarne

Postautor: Loony Blonde » 26 paź 2016, 18:34

Z prostych i szybkich rzeczy robię jeszcze ciasteczka z płatków owsianych, banana i żurawiny. Nie mogę jeść cukru, więc jak mnie ciągnie do słodkiego to je sobie piekę.

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2154
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Porady kulinarne

Postautor: Franka » 26 paź 2016, 18:41

Loony Blonde pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Z prostych i szybkich rzeczy robię jeszcze ciasteczka z płatków owsianych, banana i żurawiny. Nie mogę jeść cukru, więc jak mnie ciągnie do słodkiego to je sobie piekę.


To cały przepis? Płatki ,banan, żurawina wymieszać i upiec? to wystarczy?
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
Loony Blonde
Posty: 473
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:44

Re: Porady kulinarne

Postautor: Loony Blonde » 26 paź 2016, 18:54

Rozgnieciony banan wymieszać z 6 łyżkami płatków owsianych, dodać żurawinę wg uznania. Łyżką uformować placki na tacy i piec. Ja piekę na oko, więc nie powiem ile.
W oryginalnym przepisie było chyba 5 łyżek, ale ja wolę jak jest trochę więcej płatków. Ważna jest żurawina, bez niej mi tak nie smakują. I jeszcze jedna ważna rzecz: zjeść pierwszego dnia, bo potem banan ciemnieje. Ja wsuwam na ciepło, nawet nie zdążą ostygnąć.
Ostrzegam, że nie wszystkim smakują. U mnie w domu szału nie robią, tylko ja je jem. Może dlatego, że od roku nie jem cukru i te ciastka są dla mnie bardzo słodkie.

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2154
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Porady kulinarne

Postautor: Franka » 26 paź 2016, 19:01

Loony Blonde pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Rozgnieciony banan wymieszać z 6 łyżkami płatków owsianych, dodać żurawinę wg uznania. Łyżką uformować placki na tacy i piec. Ja piekę na oko, więc nie powiem ile.
W oryginalnym przepisie było chyba 5 łyżek, ale ja wolę jak jest trochę więcej płatków. Ważna jest żurawina, bez niej mi tak nie smakują. I jeszcze jedna ważna rzecz: zjeść pierwszego dnia, bo potem banan ciemnieje. Ja wsuwam na ciepło, nawet nie zdążą ostygnąć.
Ostrzegam, że nie wszystkim smakują. U mnie w domu szału nie robią, tylko ja je jem. Może dlatego, że od roku nie jem cukru i te ciastka są dla mnie bardzo słodkie.


Ja lubię płatki, też nie powinnam jeść cukru więc przepis dla mnie. Spróbuję też do części "ciasta" dodać sezamu bo lubię go w połączeniu z platkami.
Zrobię jutro bo dziś nie mam ani banana ani żurawiny w domu.
Dziękuję. :roza:
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
Kumiho
Posty: 2724
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:36
Ranga alternatywna: Zła Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Re: Porady kulinarne

Postautor: Kumiho » 26 paź 2016, 21:33

Ja musząc zrobić cos szybkiego sięgam często po książkę Jamiego Olivera 15 min w kuchni albo na jego stronę/kanał na yt.
The shade, the shade of it all.

Jak pisać NA SZARO?

dunia
Posty: 231
Rejestracja: 09 lip 2016, 23:16

Re: Porady kulinarne

Postautor: dunia » 26 paź 2016, 22:30

Najszybsze ciastka, jedynie z 3 składników to takie z masła orzechowego, syropu klonowego i jajka. Są pyszne, wiadomo że kaloryczne ze względu na masło orzechowe, ale ja się mega najadam zaledwie jednym ciastkiem, zabieram je sobie na uczelnię jeśli dopadnie mnie głód :)

Awatar użytkownika
ktrzn
Posty: 3889
Rejestracja: 10 lip 2016, 20:20

Re: Porady kulinarne

Postautor: ktrzn » 27 paź 2016, 1:32

dunia pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Najszybsze ciastka, jedynie z 3 składników to takie z masła orzechowego, syropu klonowego i jajka. Są pyszne, wiadomo że kaloryczne ze względu na masło orzechowe, ale ja się mega najadam zaledwie jednym ciastkiem, zabieram je sobie na uczelnię jeśli dopadnie mnie głód :)

muszę wypróbować ciekawe czy masło migdałowe i z nerkowców zamiast zwykłego i syrop daktylowy zamiast klonowego dadzą radę

a jeśli chodzi o szybkie dania to ja raczej nie korzystam z żadnych książek, a w weekend będę miała więcej czasu, wtedy mogę Ci dłuższego naskrobać :roza:

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2154
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Porady kulinarne

Postautor: Franka » 27 paź 2016, 21:27

dunia pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Najszybsze ciastka, jedynie z 3 składników to takie z masła orzechowego, syropu klonowego i jajka. Są pyszne, wiadomo że kaloryczne ze względu na masło orzechowe, ale ja się mega najadam zaledwie jednym ciastkiem, zabieram je sobie na uczelnię jeśli dopadnie mnie głód :)


To wszystkie składniki? Bo obawiam się, że wyjdzie jajecznica na słodko.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2154
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Porady kulinarne

Postautor: Franka » 27 paź 2016, 21:29

Loony Blonde pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Rozgnieciony banan wymieszać z 6 łyżkami płatków owsianych, dodać żurawinę wg uznania. Łyżką uformować placki na tacy i piec. Ja piekę na oko, więc nie powiem ile.
W oryginalnym przepisie było chyba 5 łyżek, ale ja wolę jak jest trochę więcej płatków. Ważna jest żurawina, bez niej mi tak nie smakują. I jeszcze jedna ważna rzecz: zjeść pierwszego dnia, bo potem banan ciemnieje. Ja wsuwam na ciepło, nawet nie zdążą ostygnąć.
Ostrzegam, że nie wszystkim smakują. U mnie w domu szału nie robią, tylko ja je jem. Może dlatego, że od roku nie jem cukru i te ciastka są dla mnie bardzo słodkie.


Zrobiłam, chrupię, bardzo smaczne. Płatki uprażyłam wcześniej na patelni do złotego koloru.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

Awatar użytkownika
Loony Blonde
Posty: 473
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:44

Re: Porady kulinarne

Postautor: Loony Blonde » 27 paź 2016, 21:54

O, na to bym nie wpadła. Pewnie są przez to bardziej chrupiące.

Awatar użytkownika
ktrzn
Posty: 3889
Rejestracja: 10 lip 2016, 20:20

Re: Porady kulinarne

Postautor: ktrzn » 28 paź 2016, 1:28

Franka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
dunia pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Najszybsze ciastka, jedynie z 3 składników to takie z masła orzechowego, syropu klonowego i jajka. Są pyszne, wiadomo że kaloryczne ze względu na masło orzechowe, ale ja się mega najadam zaledwie jednym ciastkiem, zabieram je sobie na uczelnię jeśli dopadnie mnie głód :)


To wszystkie składniki? Bo obawiam się, że wyjdzie jajecznica na słodko.


nie wyjdzie :) wyszło mi coś jak chałwa tylko orzechowy odpowiednik, bardzo smaczny dziękuję duni za pomysł :roza:

Awatar użytkownika
Loony Blonde
Posty: 473
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:44

Re: Porady kulinarne

Postautor: Loony Blonde » 28 paź 2016, 12:29

Kumiho pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Ja musząc zrobić cos szybkiego sięgam często po książkę Jamiego Olivera 15 min w kuchni albo na jego stronę/kanał na yt.


Dzięki. Świetny kanał. Ostatni film ze śniadaniem bardzo mi się spodobał. Tylko nie mam jeszcze takiej patelni. Będę tam zaglądać.

ktrzn pisze:
dunia pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Najszybsze ciastka, jedynie z 3 składników to takie z masła orzechowego, syropu klonowego i jajka. Są pyszne, wiadomo że kaloryczne ze względu na masło orzechowe, ale ja się mega najadam zaledwie jednym ciastkiem, zabieram je sobie na uczelnię jeśli dopadnie mnie głód :)

muszę wypróbować ciekawe czy masło migdałowe i z nerkowców zamiast zwykłego i syrop daktylowy zamiast klonowego dadzą radę

a jeśli chodzi o szybkie dania to ja raczej nie korzystam z żadnych książek, a w weekend będę miała więcej czasu, wtedy mogę Ci dłuższego naskrobać :roza:


Będę Ci bardzo wdzięczna.


Dlaczego zdrowe odżywianie jest dla mnie takie trudne? :ryk:

dunia
Posty: 231
Rejestracja: 09 lip 2016, 23:16

Re: Porady kulinarne

Postautor: dunia » 28 paź 2016, 17:52

Franka, daje się tylko jedno jajko i sporo masła, wszystko miesza się na taką lepką masę i serio wychodzą ciastka :)

co do zdrowego odżywiania - ja kompletnie nie umiem i nie lubię gotować, strasznie mnie to stresuje i po wyprowadzce od rodziców jadłam zwykle jakieś gotowe dania. ale stwierdziłam, że muszę trochę wziąć się za siebie, więc zapisałam się na dietę na vitalii - masz listę zakupów i cały jadłospis oczywiście z przepisami. jestem zachwycona, przepisy są proste i zdrowe, jestem meeega najedzona chociaż nie jem zbyt wiele kalorii. do tego możesz sobie wybrać ile posiłków chcesz jeść dziennie i jak długi ma być czas przygotowania. nawet nie chodzi mi o schudnięcie, ale bardziej o bycie zdrowszą bo jestem świadoma że do tych mrożonych gotowych dań wsadzają mnóstwo świństwa.

Awatar użytkownika
Loony Blonde
Posty: 473
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:44

Re: Porady kulinarne

Postautor: Loony Blonde » 28 paź 2016, 18:42

Dunia, a ile mniej więcej tego masła? Używasz jakiegoś konkretnego czy wszystko jedno?

Awatar użytkownika
Franka
Posty: 2154
Rejestracja: 11 lip 2016, 22:58
Lokalizacja: Dębowy Las

Re: Porady kulinarne

Postautor: Franka » 28 paź 2016, 23:07

dunia pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Franka, daje się tylko jedno jajko i sporo masła, wszystko miesza się na taką lepką masę i serio wychodzą ciastka :)

co do zdrowego odżywiania - ja kompletnie nie umiem i nie lubię gotować, strasznie mnie to stresuje i po wyprowadzce od rodziców jadłam zwykle jakieś gotowe dania. ale stwierdziłam, że muszę trochę wziąć się za siebie, więc zapisałam się na dietę na vitalii - masz listę zakupów i cały jadłospis oczywiście z przepisami. jestem zachwycona, przepisy są proste i zdrowe, jestem meeega najedzona chociaż nie jem zbyt wiele kalorii. do tego możesz sobie wybrać ile posiłków chcesz jeść dziennie i jak długi ma być czas przygotowania. nawet nie chodzi mi o schudnięcie, ale bardziej o bycie zdrowszą bo jestem świadoma że do tych mrożonych gotowych dań wsadzają mnóstwo świństwa.


Dziękuję, spróbuję gdy kupię syrop klonowy i masło orzechowe bo nie mam tego w domu. Syrop klonowy to w ogóle pierwszy raz będę próbować. Używam ksylitolu czasem zamiast cukru.
W życiu kobiety następuje taka chwila kiedy musi określić swój wiek i się tego trzymać. Maria Czubaszek

dunia
Posty: 231
Rejestracja: 09 lip 2016, 23:16

Re: Porady kulinarne

Postautor: dunia » 29 paź 2016, 10:24

Loony Blonde pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Dunia, a ile mniej więcej tego masła? Używasz jakiegoś konkretnego czy wszystko jedno?


jakoś pół słoika, mniej więcej szklanka. ja akurat miałam jakieś organiczne ale raczej wszystko jedno. do tego 1/3 szklanki syropu i jedno jajko


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość