Na słodko i na słono

Gotowanie, pieczenie, ulubione napoje, najlepsze przepisy
Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1561
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Na słodko i na słono

Postautor: amelj » 27 lip 2017, 15:59

Przepis na fit monte z insta tetiisheri

Składniki:
-330 g jogurtu greckiego
-2-3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
-2 łyżki syropu klonowego
-aromat waniliowy i orzechowy (ja pominęłam oba)
-2-3 łyżki kakao
-orzechy laskowe

Jogurt grecki wylej do dwóch naczyń.
Warstwa biała ➡ do jogurtu greckiego dodaj syrop klonowy i aromat waniliowy (kilka kropli), wymieszaj
Warstwa czekoladowa ➡ do drugiej połowy jogurtu greckiego dodaj zmielone orzechy laskowe, kakao, aromat orzechowy, wymieszaj.
Przelej warstwy do słoiczka.
Deser dodatkowo można udekorować orzechami laskowymi.

Moje fit monte wyszło bardzo mało słodkie, było oczywiście dobre, ale dla kogoś kto chce więcej słodyczy polecam dodać syrop klonowy lub inny "słodzik" również do czekoladowej warstwy. :ok:
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"

Awatar użytkownika
benz
Posty: 691
Rejestracja: 21 lip 2016, 1:19

Re: Na słodko i na słono

Postautor: benz » 28 lip 2017, 7:52

amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Przepis na fit monte z insta tetiisheri

Składniki:
-330 g jogurtu greckiego
-2-3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
-2 łyżki syropu klonowego
-aromat waniliowy i orzechowy (ja pominęłam oba)
-2-3 łyżki kakao
-orzechy laskowe

Jogurt grecki wylej do dwóch naczyń.
Warstwa biała ➡ do jogurtu greckiego dodaj syrop klonowy i aromat waniliowy (kilka kropli), wymieszaj
Warstwa czekoladowa ➡ do drugiej połowy jogurtu greckiego dodaj zmielone orzechy laskowe, kakao, aromat orzechowy, wymieszaj.
Przelej warstwy do słoiczka.
Deser dodatkowo można udekorować orzechami laskowymi.

Moje fit monte wyszło bardzo mało słodkie, było oczywiście dobre, ale dla kogoś kto chce więcej słodyczy polecam dodać syrop klonowy lub inny "słodzik" również do czekoladowej warstwy. :ok:

Ommmm, ale to musi być sztos :D zapisałam już sobie i na pewno zrobię jak mnie przycisnie na słodkie :D

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1561
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Na słodko i na słono

Postautor: amelj » 28 lip 2017, 9:20

benz pisze:zobacz cytowaną wiadomość
amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Przepis na fit monte z insta tetiisheri

Składniki:
-330 g jogurtu greckiego
-2-3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
-2 łyżki syropu klonowego
-aromat waniliowy i orzechowy (ja pominęłam oba)
-2-3 łyżki kakao
-orzechy laskowe

Jogurt grecki wylej do dwóch naczyń.
Warstwa biała ➡ do jogurtu greckiego dodaj syrop klonowy i aromat waniliowy (kilka kropli), wymieszaj
Warstwa czekoladowa ➡ do drugiej połowy jogurtu greckiego dodaj zmielone orzechy laskowe, kakao, aromat orzechowy, wymieszaj.
Przelej warstwy do słoiczka.
Deser dodatkowo można udekorować orzechami laskowymi.

Moje fit monte wyszło bardzo mało słodkie, było oczywiście dobre, ale dla kogoś kto chce więcej słodyczy polecam dodać syrop klonowy lub inny "słodzik" również do czekoladowej warstwy. :ok:

Ommmm, ale to musi być sztos :D zapisałam już sobie i na pewno zrobię jak mnie przycisnie na słodkie :D



Jest pyszne :ok: i daje uczucie sytości na baaardzo długo :ok: Następnym razem zrobię sobie i zabiorę do pracy.
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"

Awatar użytkownika
SALIX
Administrator
Posty: 4473
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:12

Re: Na słodko i na słono

Postautor: SALIX » 23 paź 2017, 13:25

Na prośbę Axis mundi zasuwam z prostym przepisem na zapiekankę/lazanię szpinakowo-serową z kurczakiem. Jest pyszna, polecam :cool:

do mojej użyłam:
- piersi z kurczaka
- opakowania mrożonego szpinaku
- serku a la feta (taki w niebieskim opakowaniu z Lidla)
- startej mozarelli (gotowa z woreczka z Lidla)
- czosnku
- przypraw do kurczaka
- makaronu do lazanii

1. Pierś kroimy na kawałeczki, posypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka i smażymy na patelni
2. dodajemy szpinak i przeciśnięte przez praskę albo posiekane 2 ząbki czosnku
3. dodajemy ser fetopodobny, musi się dobrze wymieszać z papą szpinakowo-kurczakową
4. żaroodporne naczynie smaruję oliwą i wykładam makaronem do lazanii, po czym posypuję go tartą mozarellą. Na to idzie farsz z kurczakiem. Potem makaraon, ser i kolejna warstwa farszu. Na koniec makaron posypany serem.
5. Piekę 30 min w 175 stopniach z termoobiegiem, na początku naczynie przykryte folią, którą zdejmuję na ostatnie 10 minut (ser się zarumieni a nie spali)

Smacznego :skacze:

Tak mniej więcej wygląda https://www.instagram.com/p/BaljI3bFVRu/?taken-by=zakazprowokacji
Ostatnio zmieniony 23 paź 2017, 13:25 przez SALIX, łącznie zmieniany 1 raz.
Insta
Blog podróżniczy Dobczyce: zamek i skansen
Blog makijażowy 3 kolory podkładów mineralnych Rhea z masłem babassu

Awatar użytkownika
Axis mundi
Posty: 595
Rejestracja: 21 lip 2016, 14:19
Lokalizacja: na osi świata

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Axis mundi » 24 paź 2017, 14:35

SALIX pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Na prośbę Axis mundi zasuwam z prostym przepisem na zapiekankę/lazanię szpinakowo-serową z kurczakiem.

:prosi: :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
radzka
Posty: 70
Rejestracja: 08 lip 2016, 23:27

Re: Na słodko i na słono

Postautor: radzka » 04 lis 2017, 19:55

Dziewczyny, uzywacie zeszytow na przepisy, czy raczej wszystko trzymacie na komputerze I innych nosnikach lub np luzem?
Moja mama ma taki zeszyt, jednak panuje tam straszny balagan, ciezko cos znalezc. Chcialabym jej to uporzadkowac.
Polecacie jakies przepisniki, a la planery, czy moze wygodniejsze sa, wedlug was, zwykle zeszyty z powklejanymi przepisami?
Myslicie, ze to mogloby sie sprawdzic?
Dodac zakładki, nie ma ograniczen jezeli chodzi o ilosc stron :banan:
Edit: zalacznik dodam pozniej, bo cos nie chce sie zaladowac
Ostatnio zmieniony 04 lis 2017, 19:55 przez radzka, łącznie zmieniany 3 razy.

zuz.ka
Posty: 934
Rejestracja: 09 lip 2016, 8:21

Re: Na słodko i na słono

Postautor: zuz.ka » 04 lis 2017, 20:32

radzka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Dziewczyny, uzywacie zeszytow na przepisy, czy raczej wszystko trzymacie na komputerze I innych nosnikach lub np luzem?
Moja mama ma taki zeszyt, jednak panuje tam straszny balagan, ciezko cos znalezc. Chcialabym jej to uporzadkowac.
Polecacie jakies przepisniki, a la planery, czy moze wygodniejsze sa, wedlug was, zwykle zeszyty z powklejanymi przepisami?
Myslicie, ze to mogloby sie sprawdzic?
Dodac zakładki, nie ma ograniczen jezeli chodzi o ilosc stron :banan:
Edit: zalacznik dodam pozniej, bo cos nie chce sie zaladowac

Ja przepisałam mamie wszystko na komputerze, wydrukowałam, włożyłam w koszulki i wpięłam do segregatora. Łatwo zachować porządek, można podzielić przepisy na kategorie :)

Awatar użytkownika
SALIX
Administrator
Posty: 4473
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:12

Re: Na słodko i na słono

Postautor: SALIX » 04 lis 2017, 20:52

radzka pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Dziewczyny, uzywacie zeszytow na przepisy, czy raczej wszystko trzymacie na komputerze I innych nosnikach lub np luzem?
Moja mama ma taki zeszyt, jednak panuje tam straszny balagan, ciezko cos znalezc. Chcialabym jej to uporzadkowac.
Polecacie jakies przepisniki, a la planery, czy moze wygodniejsze sa, wedlug was, zwykle zeszyty z powklejanymi przepisami?
Myslicie, ze to mogloby sie sprawdzic?
Dodac zakładki, nie ma ograniczen jezeli chodzi o ilosc stron :banan:
Edit: zalacznik dodam pozniej, bo cos nie chce sie zaladowac


Ja wklejam/zapisuję przepisy do zwykłedo kołonotatnika, ale widziałam śliczne przepiśniki w Empiku, w sklepie Garneczki oraz okazjonalnie w Biedrze :)
Insta
Blog podróżniczy Dobczyce: zamek i skansen
Blog makijażowy 3 kolory podkładów mineralnych Rhea z masłem babassu

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1561
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Na słodko i na słono

Postautor: amelj » 18 lis 2017, 17:21

Nie wiem czy widziałyście na insta reklamę Ramy, ale mnie przepis na kanapkę zachwycił i muszę go jak najszybciej wypróbować.
Więc tak: na oliwie podsmażyć czerwoną cebulę, dodać cukier trzcinowy, łyżkę octu balsamicznego, dusić.
Bagietkę rozkroić, posmarować (tam akurat rama;)), na to pokrojone plasterki sera gorgonzola niebieskiego, na to tą konfiturę z cebuli, na to pokrojone orzechy włoskie :cool: Złożyć bagietkę, amen.
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"

Awatar użytkownika
night prowler
Posty: 1602
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:50

Re: Na słodko i na słono

Postautor: night prowler » 19 lis 2017, 22:08

amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Nie wiem czy widziałyście na insta reklamę Ramy, ale mnie przepis na kanapkę zachwycił i muszę go jak najszybciej wypróbować.
Więc tak: na oliwie podsmażyć czerwoną cebulę, dodać cukier trzcinowy, łyżkę octu balsamicznego, dusić.
Bagietkę rozkroić, posmarować (tam akurat rama;)), na to pokrojone plasterki sera gorgonzola niebieskiego, na to tą konfiturę z cebuli, na to pokrojone orzechy włoskie :cool: Złożyć bagietkę, amen.


Zrobiłam konfiturę :D! Pyszna, jak będę urządzać degustację wina (khy khy :D ) to chyba złożę sobie deskę serów z dodatkami i tą konfiturą jako gwiazdą wieczoru.
...but your dad just calls me Anya

robię zdjęcia kalkulatorem

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1561
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Na słodko i na słono

Postautor: amelj » 20 lis 2017, 8:44

night prowler pisze:zobacz cytowaną wiadomość
amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Nie wiem czy widziałyście na insta reklamę Ramy, ale mnie przepis na kanapkę zachwycił i muszę go jak najszybciej wypróbować.
Więc tak: na oliwie podsmażyć czerwoną cebulę, dodać cukier trzcinowy, łyżkę octu balsamicznego, dusić.
Bagietkę rozkroić, posmarować (tam akurat rama;)), na to pokrojone plasterki sera gorgonzola niebieskiego, na to tą konfiturę z cebuli, na to pokrojone orzechy włoskie :cool: Złożyć bagietkę, amen.


Zrobiłam konfiturę :D! Pyszna, jak będę urządzać degustację wina (khy khy :D ) to chyba złożę sobie deskę serów z dodatkami i tą konfiturą jako gwiazdą wieczoru.


Ooo super :D Ja zamierzam jutro zrobić sobie te kanapki :ok:
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"

Awatar użytkownika
night prowler
Posty: 1602
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:50

Re: Na słodko i na słono

Postautor: night prowler » 20 lis 2017, 11:21

amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
night prowler pisze:zobacz cytowaną wiadomość
amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Nie wiem czy widziałyście na insta reklamę Ramy, ale mnie przepis na kanapkę zachwycił i muszę go jak najszybciej wypróbować.
Więc tak: na oliwie podsmażyć czerwoną cebulę, dodać cukier trzcinowy, łyżkę octu balsamicznego, dusić.
Bagietkę rozkroić, posmarować (tam akurat rama;)), na to pokrojone plasterki sera gorgonzola niebieskiego, na to tą konfiturę z cebuli, na to pokrojone orzechy włoskie :cool: Złożyć bagietkę, amen.


Zrobiłam konfiturę :D! Pyszna, jak będę urządzać degustację wina (khy khy :D ) to chyba złożę sobie deskę serów z dodatkami i tą konfiturą jako gwiazdą wieczoru.


Ooo super :D Ja zamierzam jutro zrobić sobie te kanapki :ok:


Ja nie kocham gorgonzoli, więc zrobiłam sobie po prostu z grzankami z bagiety :D. Serio, takie to dobre. Teraz chyba sobie strzelę chutney z mango. Jestę na fali.
...but your dad just calls me Anya

robię zdjęcia kalkulatorem

Awatar użytkownika
Axis mundi
Posty: 595
Rejestracja: 21 lip 2016, 14:19
Lokalizacja: na osi świata

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Axis mundi » 20 lis 2017, 13:38

amelj pisze:Nie wiem czy widziałyście na insta reklamę Ramy, ale mnie przepis na kanapkę zachwycił i muszę go jak najszybciej wypróbować.
Więc tak: na oliwie podsmażyć czerwoną cebulę, dodać cukier trzcinowy, łyżkę octu balsamicznego, dusić.

night prowler pisze:Zrobiłam konfiturę :D! Pyszna, jak będę urządzać degustację wina (khy khy :D ) to chyba złożę sobie deskę serów z dodatkami i tą konfiturą jako gwiazdą wieczoru.

A ile cebuli i cukru na tą 1 łyżkę octu?
Google mi nie wyrzuciło rej reklamy. :niewiem:
Obrazek

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1561
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Na słodko i na słono

Postautor: amelj » 20 lis 2017, 16:11

Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomość
amelj pisze:Nie wiem czy widziałyście na insta reklamę Ramy, ale mnie przepis na kanapkę zachwycił i muszę go jak najszybciej wypróbować.
Więc tak: na oliwie podsmażyć czerwoną cebulę, dodać cukier trzcinowy, łyżkę octu balsamicznego, dusić.

night prowler pisze:Zrobiłam konfiturę :D! Pyszna, jak będę urządzać degustację wina (khy khy :D ) to chyba złożę sobie deskę serów z dodatkami i tą konfiturą jako gwiazdą wieczoru.

A ile cebuli i cukru na tą 1 łyżkę octu?
Google mi nie wyrzuciło rej reklamy. :niewiem:


Właśnie nie wiem, tam nie było podane. Tak sypnęła chyba stołową cukru trzcinowego, może ciut więcej. Ja kupiłam 3 cebule.

night prowler pisze:
amelj pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Nie wiem czy widziałyście na insta reklamę Ramy, ale mnie przepis na kanapkę zachwycił i muszę go jak najszybciej wypróbować.
Więc tak: na oliwie podsmażyć czerwoną cebulę, dodać cukier trzcinowy, łyżkę octu balsamicznego, dusić.
Bagietkę rozkroić, posmarować (tam akurat rama;)), na to pokrojone plasterki sera gorgonzola niebieskiego, na to tą konfiturę z cebuli, na to pokrojone orzechy włoskie :cool: Złożyć bagietkę, amen.


Zrobiłam konfiturę :D! Pyszna, jak będę urządzać degustację wina (khy khy :D ) to chyba złożę sobie deskę serów z dodatkami i tą konfiturą jako gwiazdą wieczoru.


A właśnie ile dałaś cebul i cukru?:) Długo się to dusiło? Bo chciałam dziś wieczorem już konfiturę zrobić żeby jutro rano nie stać nad tym ;D
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"

Awatar użytkownika
night prowler
Posty: 1602
Rejestracja: 08 lip 2016, 22:50

Re: Na słodko i na słono

Postautor: night prowler » 20 lis 2017, 18:06

Axis mundi pisze:zobacz cytowaną wiadomość
amelj pisze:Nie wiem czy widziałyście na insta reklamę Ramy, ale mnie przepis na kanapkę zachwycił i muszę go jak najszybciej wypróbować.
Więc tak: na oliwie podsmażyć czerwoną cebulę, dodać cukier trzcinowy, łyżkę octu balsamicznego, dusić.

night prowler pisze:Zrobiłam konfiturę :D! Pyszna, jak będę urządzać degustację wina (khy khy :D ) to chyba złożę sobie deskę serów z dodatkami i tą konfiturą jako gwiazdą wieczoru.

A ile cebuli i cukru na tą 1 łyżkę octu?
Google mi nie wyrzuciło rej reklamy. :niewiem:


Ja sobie trochę pomogłam tym przepisem, dołożyłam odrobinę musztardy i papryczek chili:

http://www.geniuskitchen.com/recipe/caramelised-red-onion-chutney-recipe-446595

Dosładzałam na oko w miarę redukowania, na pewno nie zajęło tak długo, jak w tym przepisie i wszystko zostało z miejsca zjedzone :brzydal: .

Jestem pewna, że upichcę kilka słoiczków na prezenty :D.
...but your dad just calls me Anya

robię zdjęcia kalkulatorem

Awatar użytkownika
Axis mundi
Posty: 595
Rejestracja: 21 lip 2016, 14:19
Lokalizacja: na osi świata

Re: Na słodko i na słono

Postautor: Axis mundi » 21 lis 2017, 13:21

Kiedyś w moim telewizorze widziałam taki przepis na konfiturę z czerwonej cebuli:
https://www.youtube.com/watch?v=Ofj2gq3kJKc
Obrazek

Awatar użytkownika
neflim
Posty: 109
Rejestracja: 09 lip 2016, 18:59
Lokalizacja: Transylwania

Re: Na słodko i na słono

Postautor: neflim » 22 lis 2017, 18:33

Dziewczyny, z jakiego przepisu pieczecie świąteczne pierniczki? Najlepiej nie za słodkie i mocno korzenne :love:

Awatar użytkownika
amelj
Posty: 1561
Rejestracja: 09 lip 2016, 13:10

Re: Na słodko i na słono

Postautor: amelj » 24 lis 2017, 12:28

neflim pisze:zobacz cytowaną wiadomość
Dziewczyny, z jakiego przepisu pieczecie świąteczne pierniczki? Najlepiej nie za słodkie i mocno korzenne :love:


Ja rok temu zastrajkowałam. Mam dosyć modlenia się, żeby pierniczki zmiękły. Upiekłam coś zupełnie innego, w tym roku też je zrobię
https://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/12/miekkie-pierniczki-pepernoten.html
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc,
niech płonie starość tuż przed kresem dni,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc(...)"


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości